Yrende design på Åsen!

Byen vår huser mange ulike kunstnere, og vi har tatt en prat med keramikeren Jorunn Ygre Rogne i Yr Design!

Av Siw Torsteinsen

Jorunn på standen sin i Rennebu. Foto privat.

Jorunn er kunst- og håndverkslæreren som etter 26 år i yrket valgte å gå en ny vei og følge sin lidenskap.

Det har hun aldri angret på.

Jeg møter henne i en travel tid midt mellom levering til fast plass på Kirkeristen i Oslo, og forberedelser til Kjerringtorget i Nesbyen neste helg.

– Jeg kjente at det er en tid for alt, og jeg følte jeg hadde så mye uskapt, og derfor ble det keramikk for fullt fra høsten 2006, forteller hun meg hjemme på kjøkkenet på Gamlegrendåsen.

– Noe av vendepunktet kom da jeg vant Solsikkeprisen for beste stand på Kjerringtorget i 2001. Det ga meg ekstra tro på arbeidet mitt, og et dytt til å satse for fullt, forteller hun videre. Jeg er så glad for at jeg turte å satse den gangen!

Det ble starten på mange utmerkelser, og gode tilbakemeldinger. Mer om det senere!

Hønefrelst

Med oppvekst på Voss sammen med syv søstre, 1500 høner og andre dyr så var det kanskje ikke så rart at et av varemerkene til Jorunn nettopp er hennes fargerike høner. De har fulgt henne helt fra starten, og har sterke farger og morsomme uttrykk. De har alltid vært en av hennes mest populære varer.

Populære høner. Foto privat.
Høner klare til Kjerringtorget 2015. Foto privat.

– I starten var det faktisk noen ganger jeg opplevde at det var kø før åpning av standen min, samt at kunder holdt på den fargen de ønsket å kjøpe, ler hun.

Som keramiker er hun selvlært, og hun ble fortapt i materialet allerede som syttenåring. Hun jobber med steingodsleire og spektrumfarger, og har prøvd og feilet gjennom årenes løp, men har landet på sin stil. Hun jobber med ulike former, blanke og matte flater mot hverandre og hun medgir at det er tidkrevende, samt mye pirkearbeid. Spesielt overflatene forklarer hun.

– Men det er det som har blitt mye av mitt varemerke, samt vært med på å forme min egen unike stil, og da er det verdt det forteller hun.

Utmerkelser 

Salget av varene foregår på utstillinger, gallerier og messer. Pop-up har hun også hatt her i byen tidligere. Hun deltar mindre på messer nå enn tidligere, nå er det mest levering til gallerier og utstillinger. Men noen faste er hun på hvert år, og nå er det først Kjerringtorget i Nesbyen som står for tur. Senere i år skal hun delta på juleutstilling på Toen gård, samt Modum Kunstforening.

Alltid med hjelp fra mannen sin.

– Uten hjelp og støtte fra mannen min hadde aldri dette gått, deler hun varmt.

– Han backer meg alltid, og det betyr mye. Det er mye tunge løft, så det er uvurderlig hjelp. Da jeg ble intervjuet av en messeavis og fikk spørsmålet om hva det viktigste jeg hadde med meg var, svarte jeg mannen min, ler hun!

Det har blitt mange utmerkelser etter hvert for Jorunn, ofte for beste stand. Hun har blant annet vunnet utmerkelser på Håndverksmessa i Jondal tre år, hun vant Haugeprisen i 2005 og siste pris vant hun i 2014 i Birka som månedens Håndverker.

Men det er Solsikkeprisen på Kjerringtorget i 2001 som står øverst på listen for Jorunn.

Hun medgir at det er smigrende å vinne priser, men det er like mye de mange gode tilbakemeldingene fra kunder som er motiverende for henne.

Jorunn med prisen som endret alt, Solsikkeprisen under Kjerringtorget i Nesbyen i 2001. Foto privat.

Natur som inspirasjon

Det er naturen som inspirerer Jorunn mest i arbeidet sitt. Hennes daglige turer i skogen på Gamlegrendåsen kan sees igjen i hennes fat, vaser og potter. Hjemmet deres er selvsagt fylt av hennes varer og når jeg titter meg rundt ser jeg tydelig kilden til hennes inspirasjon. Stilen hennes er nokså stram, og det til flere sin overraskelse forteller hun.

Inspirasjonen til Jorunn er tydelig i hennes arbeid. Foto privat.

– Ja, det er flere som har blitt overrasket over at jeg har såpass stram stil på arbeidet mitt, da de ikke føler det matcher helt meg som person, smiler hun.

– Men det har sammenheng med at jeg ikke er noen frihåndstegner, og min stil har blitt formet etter det, forteller hun.

 Blir det ensomt i denne jobben?

– Nei, det gjør ikke det, jeg synes faktisk det er vidunderlig å slippe å forholde meg til noen, smiler hun.

– I starten da jeg sluttet som lærer fikk jeg litt panikk, for jeg er et sosialt vesen, men nå nyter jeg å ha det roligere rundt meg. Jeg setter på radioen og koser meg med arbeidet, til lyden av sommer i P2 eller andre sendinger.

– Det beste med dette er friheten jeg har, til å legge opp dagene som jeg selv ønsker, og til å kunne dra en langhelg på hytta når det passer.

Gleden er drivkraften i denne jobben, jeg gleder meg til hver eneste dag, avslutter hun.

Se flere bilder av Jorunns arbeid her:

Foto privat.
Foto privat.
Foto privat.
Foto privat.

3600.no

Se alle innlegg