Vokser og rekrutterer til mange spennende stillinger

Hans Petter Blokkum, konserndirektør for HR og sikkerhet i Kongsberg Gruppen og Ørjan Stengelsrud , direktør for støttefunksjoner i Kongsberg Defence & Aerospace. Foto: Magnus Bjørnnes

Kongsberg Gruppen er i vekst, og har det siste året rekruttert mange nye medarbeidere i Kongsberg. Konsernet trenger flere medarbeidere innen en rekke ulike stillingskategorier, spesielt innenfor software.

Behovet for rekruttering skyldes både naturlig turnover og økt aktivitet. Kongsberg Gruppen er et stort og diversifisert konsern som kan ha bemanningsmessige svingninger, og har nå over en periode hatt vekst innenfor flere områder.

– Så langt i 2019 har vi rekruttert til 130 stillinger bare i Kongsberg, forteller Hans Petter Blokkum, konserndirektør for HR og sikkerhet i Kongsberg Gruppen.

Mange nye arbeidsplasser i Kongsberg

Veksten som Kongsberg Gruppen nå opplever innenfor enkelte områder gir behov for rekruttering i et langsiktig perspektiv, og gir arbeidsplasser både i Kongsberg Gruppen og hos underleverandørene.

I Kongsberg Gruppen rekrutteres det til et bredt spekter av stillinger, innenfor mange ulike områder og kompetansefelt. Det har vært et ekstraordinært trykk på rekruttering i 2018 og
2019, med totalt 150 nyansettelser i 2018, bare i Kongsberg.

– Vi har behov for omtrent alle typer kompetanse, men det er et spesielt stort behov for softwareingeniører, sier Hans Petter.

Det er også stadig behov for ingeniører innenfor ulike fagfelt, fagarbeidere til produksjonen og folk som kan jobbe med økonomi og andre merkantile fag.

Hans Petter Blokkum er konserndirektør for HR og sikkerhet i Kongsberg Gruppen. Foto: Magnus Bjørnnes

Langsiktig lyse fremtidsutsikter

Ørjan Stengelsrud er direktør for støttefunksjoner i Kongsberg Defence & Aerospace, som er en del av Kongsberg Gruppen. Han forteller at det i 2018 og 2019 har vært en betydelig økning i antall ansatte innenfor forsvar.

Hans Petter Blokkum, konserndirektør for HR og sikkerhet i Kongsberg Gruppen og Ørjan Stengelsrud , direktør for støttefunksjoner i Kongsberg Defence & Aerospace. Foto: Magnus Bjørnnes

– I Kongsberg Defence & Aerospace har det blant annet vært behov for mange fagarbeidere, spesielt på Arsenalet, hvor leveransetakten er doblet i forbindelse med arbeidet relatert til Forsvarets nye kampfly, F-35, sier Ørjan.

Nylig ble selskapet Kta Naval Systems opprettet av Kongsberg Gruppen og tyske Thyssenkrupp Marine Systems.

– Dette selskapet skal levere kampsystemer til tyske u-båter, og også her vil det være betydelig arbeid i mange år framover, forteller Stengelsrud.

Blokkum og Stengelsrud forteller at Kongsberg Gruppen seiler i medvind om dagen, og fremtidsutsiktene er langsiktig lyse innenfor flere av konsernets forretningsområder.

Luftvern og romfart er blant områdene som har hatt god ordretilgang både i 2018 og hittil i år.

– Johan Sverderup-prosjektet hos Kongsberg Maritime kan også trekkes fram som et prosjekt som har krevet mye ressurser, og som har gitt god rekruttering og arbeidsplasser i Kongsberg, forteller Blokkum.

Drømmearbeidsgiveren til mange

Kongsberg Gruppen er helt i toppen i Norge når studenter og arbeidstakere skal velge sin drømmearbeidsgiver.

– Her får du jobbe med avansert teknologi og verdensledende produkter, og det tror jeg gjør Kongsberg Gruppen til en spennende og attraktiv arbeidsplass for veldig mange, sier Stengelsrud.

Kongsberg Gruppen jobber aktivt med «employer branding», det vil si å vise seg fram som en attraktiv arbeidsplass.

– Vi har et godt samarbeid innenfor employer branding i Kongsberg Gruppen, på tvers av forretningsområder og med mange ansatte involvert, forteller Hans Petter.

Noe av det viktigste Kongsberg Gruppen gjør for å vise seg fram er å være til stede på universiteter og høgskoler, eksempelvis på karrieredager.

– Det er viktig for oss å fortelle om det vi jobber med. Det er snakk om produkter av nasjonal betydning, noe mange synes er spennende, sier Ørjan.

Kongsberg Gruppen ønsker å vise at de er en ansvarsbevisst og ansvarsfull arbeidsgiver, og hver sommer har de inne mellom 100 og 120 sommerstudenter.

– Siden 2011 har vi hatt over 1000 sommerstudenter hos oss, og dette er en del av vår rekrutteringsstrategi, forteller konserndirektøren for HR og sikkerhet.

Historisk sus på arbeidsplassen

Kongsberg Gruppen har en lang og unik historie bak seg. Her er det en historie å være stolt av og en kultur som er skapt gjennom flere generasjoner.

– Jeg tror nok mange av oss som jobber i Kongsberg Gruppen er stolt over bedriftens historie og kultur. Her finner du en sjelden kombinasjon av tradisjon og nyskapning, mener Stengelsrud.

Det betyr at Kongsberg Gruppen er et unikt sted å jobbe i et internasjonalt og høyteknologisk miljø. Her er det også fokus på trivsel og ordna forhold på arbeidsplassen, noe som gjerne oppleves trygt for de som jobber der.

Kongsberg er et bra sted å bo

– Når de som begynner å jobbe hos oss velger å flytte til Kongsberg blir vi veldig fornøyd, forteller Blokkum.

En ansatt som bor i byen vil sannsynligvis ikke se seg om etter andre arbeidsplasser med det første, og dermed gir bosetting i Kongsberg økt stabilitet i arbeidsstokken.

– Dette er bra for byen og bra for Kongsberg Gruppen. Bra for de øvrige bedriftene i byen er det også, og ikke minst er det bra for Kongsberg som teknologiklynge. Det er en kjempefordel om vi klarer å holde kompetansen her, mener Blokkum.

De nyansatte som har lettest for å flytte til Kongsberg, er gjerne de nyutdannede som ikke har etablert seg noe sted ennå. For de som allerede har en familie å ta hensyn til er det gjerne litt vanskeligere å flytte på seg, men det er slettes ikke umulig.

Stengelsrud kan fortelle om mange fordeler med å bo i Kongsberg – i tillegg til det høyteknologiske miljøet.

– For en småbarnsfamilie er Kongsberg en utrolig flott by å bo i. Her kan vi friste med kort vei til jobb, kort vei til barnehage og skole, og kort vei til butikken. Hverdagslogistikken blir med dette mye enklere enn i en større by, sier Ørjan.

– Fra Kongsberg er det også kort vei til både fjell, fjord og storby, supplerer Blokkum.

Lokal eller internasjonal karriere

Det finnes svært mye spennende arbeid i Kongsberg Gruppen. Her kan du gjøre karriere, samtidig som du parkerer sykkelen på samme sted hver eneste arbeidsdag – hele livet.

– Hos oss er det mange spennende stillinger samlet på samme område. Ønsker du noen nye utfordringer, er det ikke nødvendig å bytte arbeidsgiver. Du kan gjøre karriere internt i Kongsberg Gruppen, sier Blokkum.

Er du derimot av typen som ønsker å dra utenlands og oppleve nye kulturer, er det lagt godt til rette for det.

– Her er det internasjonale muligheter for de som ønsker det. Flere av de som jobber her har tatt med seg familien på utstasjonering et par år, for så å vende tilbake til Kongsberg, forteller Stengelsrud.

3600.no

Se alle innlegg