Vintergleder med Kongsberg og Omegns Turistforening

Foto: Jasmine Wilhelmsen

Vi er ganske mange som mener at det å gå på ski er et av livets fornemste goder. Bor vi i eller nær Kongsberg, har vi et variert og innbydende utvalg av muligheter for å utfolde oss på ski.

Tekst: Tor Dalaker Lund

Den som vil ha oppkjørte, velfriserte løyper i til dels lett terreng, finner det på Blefjell. På lange, lyse seinvinterdager myldrer det av skiløpere i alle kategorier innover flyene. Men også den som søker ro og ensomhet og går trøtt av å følge de velpreparerte rutineløypene med skiløpere både foran og bak og ved sida, har Blefjell akkurat det rette å by på. Du kan stikke deg bort i lune daler bak ruvende rinder eller i slake og bortgjømte bekkedrag. Vil du oppleve det storslåtte høyfjellet, er det bare å ta seg opp i Store-Ble. Her kan du ta inn på ei av KOTs hytter, Sigridsbu eller Eriksbu. Hyttene er velutstyrte, og det eneste du trenger å ha med deg, er mat og lakenpose eller sovepose. Og nøkkel, selvfølgelig. Den får du på KOT-kontoret.

Men også sør for Kongsberg finner vi flott skiterreng. KOT har rydda og merka skiløyper både fra Meheia og Øksne. Disse er vanligvis ikke oppkjørt, men det har som oftest vært noen i løypa før deg, så du har oppgåtte spor å følge. Nyt turen sørover det flotte Øksne og videre på myrene mot Bjørkeseter. Ta opp Helvetesdalen og sug inn inntrykka når du er oppe på Sveinsbufjellet. Sving østover og ta ei overnatting på KOT-hytta Sveinsbu.

Saken fortsetter under bildene
Foto: Dag Aasland
Skrimfjellene. Foto: Tor Melhus
Foto: Ingunn Våer

Eller prøv løypene sør for Saggrenda. Her er landskapet variert og innbydende, med flotte myrstrekninger og mange tjern, med åpne lysninger og glissen furuskog. Fine utsyn får vi også flere steder. Her finner vi skiløyper som passer de fleste, løyper som ikke kjøres av svære spormaskiner, men av en beskjeden snøskuter med sporkall. Derfor er disse løypene så mye mer i ett med terrenget der de snor seg elegant over dalsøkk og småkoller. KOT har merka en avstikker som leder deg ned til KOT-hytta Pråmvika. Absolutt et sted å bli en dag eller to!

KOT rydder og merker et sammenhengende skiløypenett fra Sørmyrseter i sør til Daggrø på Vegglifjellet. Underveis kan vi ta inn på Selsli og Øvre Fjellstul – i tillegg til de hyttene som allerede er nevnt i denne teksten.

Men KOT gjør mye mer. Den arrangerer fellesturer av varierende vanskegrad, og Barnas Turlag sørger for at den oppvoksende slekt blir glad i snø og vinteraktiviteter.

Alt dette – og mye mer – finner du informasjon om på foreningens nettside: www.kotdnt.no

3600.no

Se alle innlegg