Viderefører en stolt glassmestertradisjon

Far og sønn. Karsten og Jørgen Hem. Foto: Bjørn Isaksen

Glassmester1 Kongsberg Simon Hogstad AS er en bedrift med en lang og stolt tradisjon bak seg.

Det var kjøpmannen og glassmesteren Arthur M. Olsen som startet det hele med en butikk han opprettet i september 1901. Forretningen «Cigarer & kortevarer, Kodak fotoartikler, samt glassmester & rammeforretning» holdt til i kjelleren til gamle Grand Hotell nederst i Storgata og i 1939 flyttet den litt lenger opp i gata (i Gladheims Gård).

Utsnitt av et bilde fra begynnelsen av 1900-tallet. Faksimile Mittet et Co.
Utsnitt av et bilde fra begynnelsen av 1900-tallet. Faksimile Mittet et Co.

I 1951 overtok deretter Simon Hogstad, som hadde vært ansatt som lærling i firmaet i mange år, bedriften. Selve glassmesterverkstedet ble så i 1955 flyttet opp til Raumyrveien 33 fordi lokalene i Gladheims Gård ble for små og i 1991 kjøpte så glassmester Karsten Hem opp bedriften og drev forretningsvirksomheten videre på Raumyr.

I dag drives den av sønnen Jørgen Hem.

Glassmester Karsten Hem begynte i glassbransjen i 1972 og tok sitt mesterbrev i 1993.

Det har blitt mye jobbing, men det er en jobb jeg synes er både gøyal, spennende og moro. Når jeg nå tenker tilbake på 45 år i bransjen, er det mest positivt. Du får så mange fine relasjoner til flotte mennesker og det er fenomenalt bra. Spesielt i en teknologiby som Kongsberg som har vært gjennom en spennende vekst.

Saken fortsetter under bildet. 
Godt miljø. Foto: Bjørn Isaksen

Hva er det med glass som er så fascinerende? spør vi nysgjerrig.

Det er et helt unikt materiale! forklarer Hem tydelig begeistret.

Hva hadde du gjort uten glass? spør han retorisk og smiler.

Det skjermer deg fra vær og vind, det gir deg dagslys og utsikt. Nå er det også veldig trendy å bruke glass i interiør og design for å gi den siste, lekre finishen i hjemmet ditt. Om det så er på baderom, over kjøkkenbenk, som rekkverk eller skjerming. Mulighetene er så mange og vi ser mer og mer av disse spennende nisjejobbene.

For en glassmester som Karsten Hem, er kundene alltid i sentrum.

En god kunderelasjon for meg handler om tillit til hverandre. Du må ha tillit til den du jobber med og de må gi deg den samme tilliten tilbake, understreker Hem varmt.

Når du nå tenker tilbake, hvilke prosjekt er du mest stolt av? Karsten tenker seg om.

Prosjektet vi hadde i Åsgårdstrand med en ramme på 6 millioner var i en klasse for seg. Det ble et prikkfritt prosjekt. I tillegg vil jeg nevne solskjermingen i det nye bygget til Laagendalsposten i Stasjonsbakken. Det var det første av sitt slag i Norge. For å ikke glemme Knutepunktet. Det er jeg veldig stolt av. Det gir jo ly i hjertet av sentrum.

Les også: Dette er for din skyld. 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg