Eventyret Kongsberg Sølvverk startet våren 1623 da gjeterbarna Helga Verp og Jakob Grosvold var ute med dyrene i åsene vest for det som er Kongsberg i dag

Kongsberg er utkanten som ble sentrum.

Tekst og video: KNF 

Eventyret Kongsberg Sølvverk startet våren 1623 da gjeterbarna Helga Verp og Jakob Grosvold var ute med dyrene i åsene vest for det som er Kongsberg i dag. De hadde etter sagnet med seg en okse som stanget hornene i fjellet slik at det kom til syne noe som skinte. Dette tok barna med seg hjem til fedrene til Helga og Jakob, Arne Verp og Kristoffer Grosvold. De kunne med glede fortelle at de hadde funnet sølv!

Video: KNF

Arne og Kristoffer smeltet sølvet og lagde knapper av det. Deretter reiste de rundt på Østlandet for å selge. En gang Arne var i Skien for å selge sølv,  ble han arrestert.  Under avhøret fortalte han den fantastiske historien om sølvfunnet. Han fortalte videre at sølvet var funnet nord i Sandsvær i en ås som på folkemunne ble kalt Sølvbergås. Dermed startet sølveventyret. På høsten 1623 får kong Christian 4. beskjed om sølvfunnet som er gjort i Norge og hans stattholder i Norge setter i gang Sølvverket på Kongsberg umiddelbart.  (les mer på Norsk Bergverksmuseums sider her )

Kongsberg har også sin egen sang, Kongsbergsangen som du kan høre her

I Kongsberg er det mange ting du kan oppleve.  Her får du en liten smakebit..

3600.no

Se alle innlegg