Vi presenterer: Magasinparken

Ukjent år. Faksimile Kongsberg : som bergkoloni, bergstad og kjøpstad 1624-1924. 1. Bergwitz, Joh. K. 1924.

Det var en gang en park. Se hvordan den har blomstret.

Midt i Kongsberg sentrum finner du den idylliske parken Magasinparken.

Parken har fått sitt navn fra «Det kongelige Magazinhuus» som holdt til på stedet.

Det var myntmester Christopher Meyer som først bygget en stor og standsmessig bolig for seg og sin kone Kirsten Bruse tidlig på 1700-tallet her.

Les den fascinerende historien til Meyers bypalé her! 

Meyer-paléet var nesten like lang som parken og ble av Norsk Folkemuseum i 1909 beskrevet som «en av landets flotteste bygninger». Henrich var derimot ikke en helt redelig myntmester, og eiendommen hans ble solgt til Kongsberg Sølvverk.

Bygningen, samt et større tilbygg som ble reist i 1775, ble så tatt i bruk i forbindelse med opprettingen av et kornmagasin i Kongsberg og etter at magasinet ble revet rundt 1913 fikk kommunen tillatelse til å legge ut tomten til offisiell park mot å betale 50 øre året til Sølvverket.

Otto Seyer

Magasinparken ble anlagt i 1923 av den tyske landskapsgartneren Otto Seyer og steinene i kjelleren fra bygningene ble benyttet til å lage terrasseanlegget.

I moderne tid har parken blitt oppgradert en rekke ganger og den første bysten av byens store sønn, Tinius Olsen, ble avduket den 16. september, 1928.

Statuen ved fontenen i Magasinparken som viser to foler som galopperer side om side ble avduket i forbindelse med Kongsbergs 350-års jubileum i 1974. Kunstneren het Skule Waksvik.

I dag er den grønne oasen av en park et kjært sted å slappe av på varme sommerdager, spise en is og bare nyte utsikten over Nybrua, fossen og kirken mens barna koser seg borte ved lekeparken.

Magasinhuset var et voldsomt bygg i byen. Faksimile fra FB

 

Se utviklingen her:

1884
1901
1966
2018

 

Bildegalleri: Magasinparken gjennom tidene:

 

Kilde: Kongsberg : som bergkoloni, bergstad og kjøpstad 1624-1924. 1. Bergwitz, Joh. K. 1924.

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg