– Vi må være profesjonelle

Metafor: Magnus Bjørnnes og Torjus Leiknes. Foto: Bjørn Isaksen

Laagendalsposten har brukt mye energi den siste uka for å skape dårlig stemning rundt en alternativ digital feiring av nasjonaldagen, men det er mange nyanser i denne saken som bør belyses.

 

– Vi må uansett opptre profesjonelt, sier Torjus Leiknes og Magnus Bjørnnes i produksjonsselskapet Metafor.

– Metafor fikk en forespørsel fra 17. mai-komiteen (Kongsberg kommune) om vi kunne bidra til en alternativ feiring av nasjonaldagen – i en unntakstilstand – og vi har funnet fram til løsninger og priser som er akseptert. Dette tilbudet inkluderer et team på fem personer, leie av utstyr og dataløsninger, produksjon av film i forkant av 17. mai, direktesendinger på selve nasjonaldagen, og ikke minst etterarbeid for å gjøre materialet tilgjengelig i tiden etter 17. mai. Det er mye jobb.

– De siste årene har vi gjort mye gratis dugnad for lokalsamfunnet. Vi har sendt julegudstjenesten direkte, vi har bidratt til at eldreinstitusjonene har fått oppleve de gamle Kongsberg-filmene på storskjerm – derfor vet vi også at det er mange som sitter hjemme eller på institusjoner og har lyst til å ta del i lokale arrangementer – men som ikke har muligheter. På 17. mai 2020 blir dette viktig for enda flere. Vi tror også at Kongsberg som lokalsamfunn har nytte av lokale løsninger på dette området i årene som kommer – det vil bli et økende behov for å inkludere de som faller utenfor.

– Vi vet at noen mener at dette er bortkastede penger, men det er også viktig for mange. Derfor er det trist at lokalavisa vår jobber så hardt for å skape negativitet rundt et prosjekt som kan bety mye for veldig mange, sier gutta i Metafor.

Kommentar: «Ære så nøye a? Må alt være så presist?»

Ja, jeg er inhabil i denne saken. Jeg er medeier i Metafor, og jeg står ansvarlig for 3600/Vi bryr vårs, Kongsberg-magasinet, Galleriet og foreningen «utafor». Likevel føler jeg at jeg har rett til å korrigere lokalavisa når informasjonen de deler med leserne er feil – det er ingen andre som kan gjøre det – dessverre.

Denne saken startet i Laagendalsposten etter kommunestyremøtet 29. april, da det ble publisert en sak klokka 22.24 med feil faktaopplysninger. Saken ble endret dagen etter, 30. april klokka 14.23 – da blir deler av teksten endret og ny tekst lagt til. Dette er det sannsynligvis veldig få lesere som får med seg. MEN: Sånn som saken står i Lp akkurat nå, 7. mai klokka 14.15) så er opplysningene både feil og riktig på en gang – fordi bare deler av innholdet i saken er korrigert! Hva skal vi da tro på?

Faksimile fra Laagendalsposten Facebook-side

4. mai klokka 21.04 sender Rigmor Falla inn et leserbrev til Lp med tittelen «Pengesløsing». Leserbrevet er dessverre basert på Lps første versjon av saken, som altså inneholder feil faktaopplysninger. Likevel lar Lps redaksjon dette brevet stå – uten å korrigere.

 Dagen etter, 5. mai klokka 09.36, velger Lps redaksjon å fronte leserbrevet fra Falla på Lps egen Facebook-side, med innledningen (sitat): «Rigmor Irene Falla er kritisk til at kommunen skal bruke 250.000 kroner på å lage nett-TV nasjonaldagen. Hva mener du? Hva er dine planer for 17. mai i år?»

Lps redaksjon vet at dette er feil: det har aldri vært et tema at kommunen skal bruke 250.000 på å lage nett-TV – kostnadene er 110.000. Men Lp oppnår antakelig det de ønsker: å dra ut (nesten utelukkende) negative kommentarer fra leserne.

For å toppe det hele, publiserer Lp enda en sak 5. mai klokka 14.18, der de har vært ute på gata og spurt om hva folk mener om at (sitat): «… har Kongsberg kommune bestemt seg for å bruke cirka 250.000 kroner på en digital feiring.»

Altså enda en sak med feil faktaopplysninger, men det funker!

Uansett: Jeg håper 17. mai blir en god dag for alle i Kongsberg – uansett om du har et nettverk rundt deg – eller om du velger å følge en litt amputert feiring via nettet.

 Bjørn Isaksen

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg