– Det verste jeg vet er likegyldighet!

Foto: Per Heimly

Det er litt av en stjernerekke som holder en «pop-up» kunstutstilling hos Kongsberg Glasservice neste uke.

Store navn som Ari Behn, Mikael Persbrandt, Tor Rafael Raael og Per Heimly stiller med ekspressiv og ærlig kunst i Baneveien.

Tekst: Mari B. Hole

Det er kanskje ikke kunst vi først tenker på da vi ser hvem utstillerne er, men det er kanskje derfor det blir ekstra spennende å se hva de har skapt.

Mange har blitt overrasket over hva de har sett, og har muligens hatt en forutinntatt innstilling til det i og med at det er navn som er kjente fra andre arenaer som forfatterskap, skuespill, fotografi og liknende.

Men de har fått stor suksess med turneen og lørdag 9. september og søndag 10. september står Kongsberg for tur.

Saken fortsetter under bildet. 

Kommer til Kongsberg.

Vi har derfor tatt en prat med Ari Behn om hans inspirasjon til utstillingen, hvordan kunsten har vært en arena for å bearbeide skilsmissen med Prinsesse Martha Louise og hvordan det siste året har vært.

Regelbryteren

Ari Behn forteller åpenhjertig om inspirasjonen til hans verker. Med sterke farger, som bryter med reglene, fargekombinasjoner som overrasker, gjerne med tekst – som også viser til hans bakgrunn som forfatter, alt malt i akryl. Ari legger ofte inn ord i bildene som blir malt over – slik at bildet bærer et skjult budskap, mening eller energi.

Maleriene er malt i en periode som strekker seg over fire år – og er et mørkt kapittel følelsesmessig i hans liv, der skilsmissen til hele Norges prinsesse Märtha Louise var et faktum. Dette vises tydelig i et av hans mest kjente bilder – som følger han på denne turneen, «100 strokes before I go», hvor det portretteres en prinsesse på et noe groteskt vis.

Ari forklarer at hensikten bak bildet ikke nødvendigvis er prinsessen men heller at man er tvunget inn i en rolle man ikke trives i, hvor man så sterkt ønsker å bryte ut.

Forsøker å bryte ned fasaden. Foto. Per Heimly

Dette er ikke bare bokstavelig en prinsesserolle, eller meg som aldri ble bekvem i min rolle, men alle som føler de blir plassert i en boks, forteller Ari til 3600.no.

– En skilsmisse er en opprivende prosess – et stummende dystert mørke, forteller Ari åpenhjertig og han fortsetter:

Man møter en skikkelig nedtur i livets kurve. Så det siste året har vært et inferno av et år. Noe dør, noe nytt blir født. Man må bryte ut av rutiner og starte alt på nytt, på en helt ny plattform i livet – man må gi slipp, noe som er veldig sårt og vanskelig. For vår del var barna det viktigste, at de skulle gå igjennom det her på en best mulig måte, noe jeg er glad for at vi har lykkes med.

Hva ønsker du med bildene dine?

Det verste jeg vet er likegyldighet. Jeg ønsker å bevege mennesker med mine bilder. Akkurat slik som menneskene jeg møter i mitt liv, er inspirasjonen til fortellingen jeg maler igjennom min kunst. Hele livet er en historie – og jeg maler for å bearbeide følelser, for å uttrykke meg og for å fortelle min historie. Dette kan være store og små ting, men jeg tror min sans for klare farger kommer fra tiden jeg bodde i Ghana i tyveårene. Det er et eksempel på hvordan livet former deg og du tar med deg din historikk på livets vei, forklarer han ærlig.

Hva betyr kunst for deg? 

Kunsten er for meg et friområde, en arena for å uttrykke meg fritt. Jeg uttrykker meg innenfor det man kaller ekspressiv kunst – der jeg ikke blir satt i bås, men får være fri. Der kan jeg være åpen og ikke ha en fasade.

Samfunnet vi lever i i dag er altfor opptatt av fasade. Hvor er det ekte? Ved å være så ærlig som jeg er i kunsten, bryter jeg ned fasaden og står der eksponert. Skal noe bety noe, så må noe stå på spill – det koster å vise smerte! avslutter han.

Utstillingen er åpen 9. og 10. september fra klokken 12 i lokalene til Kongsberg Glasservice. Baneveien 32. Kunstnerne kommer kl. 13 på lørdag.

3600.no

Se alle innlegg