– En stor klump i magen som endelig slapp!

Synne Hoff (19) fra Kongsberg har kommet inn på Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA) – også kjent som den prestisjefylte Paul McCartney-skolen.

Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA) er et institutt i Liverpool stiftet av norgesaktuelle Sir James Paul McCartney. Instituttet startet opp i 1996 og tilbyr utdanning innen skuespill, dans, musikk, management, lydteknologi og teaterdesign. Skolen har om lag 670 studenter fra 40 forskjellige land – det å få kapret seg en plass her henger høyt!

Kan du fortelle litt om din musikalske bakgrunn?
– Siden jeg var liten har jeg sunget i kor, først i Kirkens Barnekor, og deretter i Kongsberg Pikekor – som jeg fortsatt synger i. I tillegg har jeg tatt pianotimer siden jeg var barn – mest med fokus på klassisk musikk. Da jeg var rundt 13 år begynte jeg på kulturskolen med individuelle sangtimer – samtidig lærte jeg meg gitar og akkorder på piano, slik at jeg kunne bruke instrumentene for å opptre. Jeg begynner å få en del spilleoppdrag og har fått synge på konserter – noe jeg anser som viktig for min utvikling.

 – For snart tre år siden begynte jeg på musikklinja på Kongsberg vgs. Jeg har hatt LIPA i bakhodet i ganske mange år, men begynte ikke satsingen før for et par-tre år siden, forteller Synne.

Hvorfor var akkurat LIPA et mål for deg?
– Så lenge jeg kan huske har jeg visst om skolen, men var ikke helt klar over hva den innebar. Da jeg fant ut at jeg ville satse på musikk bestemte jeg meg for å se nærmere på flere skoler, både i Norge og utlandet. Det som gjorde at denne skolen ble mitt mål, var deres fokus på musikkbransjen. Ettersom jeg aller mest ønsker å jobbe innenfor den – enten i kulissene eller som artist, framfor å jobbe teoretisk med musikk. Fagene ved LIPA er mer relevante for meg enn fagene ved for eksempel flere musikkskoler i Norge. Noen av fagene jeg skal ta er låtskriving, produksjon og bransjekunnskap. Dette gir meg muligheten til å bli en særegen musiker. I tillegg får man opptre mye både på og utenfor skolen, samtidig får man kanskje en fot innenfor det rette miljøet.

– Tre dager etter at jeg sendte søknaden fikk jeg svar – jeg skulle på audition i slutten av februar.

– Auditionen bestod av tre deler – teoriprøve, intervju og prøvespilling. Det var et par lærere fra skolen som var der. Dagen begynte med prøven, og deretter ble det satt opp en rekkefølge. Jeg ble satt opp sist, og satt derfor hele dagen og ventet til alle var ferdige. Da det var min tur fikk jeg først synge og spille de to sangene jeg hadde forberedt, før vi hadde et intervju i ca. 20 min. Stemningen var hele tiden avslappet – vi snakket om alt fra mine tidligere erfaringer til hva slags musikk jeg hører på. Nervøsiteten forsvant fort, og jeg hadde en god følelse da jeg gikk ut derfra – selv om jeg visste at sjansene var veldig små.

Hvordan reagerte du da du fikk tilbudet?
– Jeg fikk et brev i posten – ganske uventet tre uker etter audition, og ble veldig nervøs og stresset. Da jeg fikk åpnet brevet leste jeg bare den første setningen der det stod at jeg hadde fått plass på bachelorgraden. Jeg ble glad og rørt på samme tid. Jeg kom meg vel egentlig ikke forbi den første setningen før mange timer senere, fordi jeg var så overveldet. Jeg kjente aller mest på lettelsen, fordi LIPA var et så sterkt ønske for meg – jeg hadde ventet så lenge med en klump i magen som endelig slapp! Samtidig klarer jeg nesten fortsatt ikke å tro på det, siden det for meg virket som et veldig fjernt mål som jeg ikke egentlig hadde forventet å nå.

Hvordan ser du på de tre årene du har fremfor deg der?
– Jeg er utrolig spent på hva som venter! Jeg har ikke et veldig tydelig bilde av hvordan det kommer til å bli. Likevel tror jeg det blir veldig lærerikt, og jeg er ikke i tvil om at jeg kommer til å få utvikle meg mye. Jeg er forberedt på store utfordringer, siden det sannsynligvis blir mye nytt, både teoretisk og miljømessig. Jeg tror det blir sosialt, siden store deler av studiet handler mye om å samarbeide. Jeg har bestemt meg for å jobbe hardt og være fokusert – men samtidig ha det mye gøy med musikk.

Hva gleder du deg mest til?
– Jeg gleder meg til det meste egentlig! Det blir gøy å få møte mange flinke musikere som jeg skal studere med, få lære mye nytt, få se musikkbransjen på nært hold og få lov til å fortsette med musikk. Jeg gleder meg også til å se hvordan jeg får utvikle meg gjennom LIPA. Det blir veldig spennende å flytte til en ny og fin by som Liverpool – få nye impulser. Jeg gleder meg til å få opptre, være med på spennende prosjekter, få veiledning og masterclasser fra flinke og erfarne lærere og musikere.

Gruer du deg til noe?
– Jeg gruer meg vel egentlig ikke til noe spesielt, men det er klart at det blir spennende å flytte så langt hjemmefra, og samtidig gjøre noe helt nytt som jeg egentlig ikke har noen kontroll over. Jeg vet ikke helt hva jeg går til, noe som føles litt rart. Likevel håper og tror jeg at jeg kommer til å trives!

Har du fastsatt noen mål etter endte studier?
– Jeg har ikke rukket å tenke så langt ennå, men vil først og fremst bruke de tre årene på å finne ut hva jeg vil. Foreløpig er framtiden åpen, men tenker jeg kommer til å vite mer hvor jeg vil gå etter jeg er ferdig på LIPA. Sannsynligvis vil jeg da ha en følelse av hvor jeg hører hjemme, om det er som produsent og låtskriver, utøvende artist eller musikklærer.

3600.no

Se alle innlegg