Velkommen til Restaurant Gyldenløve

Gyldenløve Hotell. Foto: Magnus Bjørnnes

Gyldenløve Hotell har alltid vært kjent for sitt kjøkken. Nå er restauranten pusset opp og byr på mat, drikke og gode opplevelser.

– Det er nok mange Kongsberg-folk som har glemt at vi holder åpent for alle – ikke bare hotellets gjester, sier Geir-Aage Tveito, daglig leder på Best Western Plus Gyldenløve Hotell.

– Restauranten og Dagligstua (baren) har lange tradisjoner i Kongsberg, og vi byr fortsatt på signatur-retter som Biff Gyldenløve og Finnebiff – disse vil alltid være på vår meny – sammen med masse andre godsaker, forteller Tveito.

I løpet av vinteren har restauranten blitt pusset opp, og dyktige kokker og fagfolk står klare til å lage god mat til sultne gjester.

Sjekk Gyldenløve Hotell på Facebook 

Åpningstider:
Restaurant Gyldenløve: mandag til lørdag Kl 17.00 – 22.30
Dagligstua:  Mandag til lørdag Kl 17.00 – 00.00

Litt historie:
Kilde: Hotellets hjemmeside

Initiativtakeren til byggingen av Gyldenløve Hotell var Arne Guttormsen. I slutten av 1940-årene hadde Kongsberg dårlig hotellkapasitet, og behovet økte med den forestående olympiaden i Oslo i 1952. Her så Kongsberg en god mulighet til å markedsføre by og næringsliv. Dette var årsaken til både Handelsstanden og Kongsberg kommune engasjerte seg økonomisk i dette hotellprosjektet.

Gyldenløve Hotell.

Arne Guttormsen kjøpte tomta fra Kongsberg kommune allerede i 1947. I søknaden fremgikk det at tomten mellom H.J. Mathiassøns uthus, og smed Aannestads gård, skulle brukes til hotell. To år senere kom det angivelig mer fart i sakene. «Turisthotellet» skulle da være ferdig året etter.

Men det gikk ytterligere ett år til før det kunne innvies i 1951. Årsaken til dette var problemer med å skaffe kapital da hotellet ble mye dyrere enn først beregnet. Guttormsen benyttet tiden godt. Stortinget ga finansgaranti, Kongsberg kommune ga garantier, og i I tillegg ga den lokale Banken lån. I følge lokalavisen Laagendalsposten i 1949, ble det sikret en aksjekapital på 100.000 kroner for å sikre utbyggingen.

Gyldenløve hotell ble bygget i fire etasjer foruten kjelleretasje. Festsalen hadde plass til 250 gjester. I første etasje var det spisesal og restaurant. Hotellet skulle kunne ta i mot tre selskaper samtidig. Dette var en enorm utbygging av reiselivstilbudet i datidens Kongsberg.

Senere ble hotellet solgt til skipsreder Andresen. I 1967 kjøpte Ole og Guri Sel hotellet, og det har siden vært i familiens eie. I 1990 overtok  Gro Sel og Geir Aage Tveito driften av hotellet.

Best Western Plus Gyldenløve Hotell, som det heter nå, har gjennomgått en solid utvikling. Det er utvidet flere ganger. I tillegg er hotellet også modernisert. Hotellet fikk i 1987 en røykfri avdeling. Dette var den første i sitt slag på landsbasis. Idag er hele hotellet røykfritt.

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg