Vasker du riktig?

Selv sekken din trenger litt omsorg i blant. Foto: Geir Bakka

Dunjakker, bunadsskjorter, sekker eller brudekjoler – Sandsvær Vask og Rens tar saken.

I det gule huset ved Nymoens Torg 20, i de gamle lokalene til Slakter Ottersen, møter du Kongsbergs kanskje triveligste butikkeier: Jørn Raimond Andersen

Jørn Raimond Andersen hos Sandsvær Vask og Rens har holdt på med rens og vask av tekstiler i over 30 år nå, og er kanskje den aller beste kilden til vasketips om du står fast.

For det er jo ofte ganske mye som kan føre til full forvirring på vaskerommet – men Jørn Raimond deler gledelig sine beste tips med leserne våres.

Her får du eksperthjelp. Foto: Geir Bakka

Følg alltid det som står på vaskeanvisningen.

Ett av de første rådene hans er ganske enkelt: les vaskeanvisningen.

Hele plagget, knapper, glidelåser, linninger, fôr og alt som plagget består av skal tåle det som står på vaskeanvisningen, innleder Andersen engasjert.

– Bruk riktig temperatur. Et plagg som vaskes med for høy temperatur kan ødelegges, vaskes det med for kaldt vann kan det miste fargen – det er det ikke alle som er klar over.

– Det blir litt som en kakeoppskrift, hvis du ikke følger den er det ikke sikkert du får det beste resultatet! humrer han.

Har du et plagg du er usikker på, kom innom, så kommer vi med profesjonelle anbefalinger!

Vaskemaskiner av proff kvalitet. Foto: Geir Bakka

En annen ting som mange kanskje ikke tenker på, er dette med allergi. For de med allergi og eller eksem er det spesielt viktig å tenke på kvaliteten på såpen du kjøper.

Billige såper inneholder ofte mye cellulose og er veldig skadelig for de med astma og allergi. Flytende høykonsentrert såpe er det beste valget. Men ikke bruk for mye, vær nøye med oppmåling – spesielt skyllemiddel, som jo er en versting for de med allergi og eksem, understreker Jørn Raimond.

Ikke alt tåler vann. 

Men hva er egentlig forskjellen mellom vask og rens?

Ved vask benyttes jo vann og såper. Dette trenger inn og åpner fibrene i tøyet. I rens benyttes kjemikalier som ikke trenger inn i fibrene. Dette fører til at rensing er ti ganger mer skånsomt mot plagget enn vask, forklarer Andersen ivrig.

Duker til utleie klargjøres til neste fest. Foto: Geir Bakka

Rens benyttes med andre ord mest til plagg som ikke tåler vann. Og det er flere fordeler i favør det å rense.

Man kan forvente at tøy krymper et visst antall prosent når det vaskes. Men renser du det, krymper det ikke i det hele tatt, noe som selvfølgelig er en fordel, røper Andersen og samtidig avslører at de bruker den mest miljøvennlige væsken på markedet.

Alt som leveres til rens blir i tillegg automatisk desinfisert i prosessen. Dette kan være aktuelt i tilfeller der man har hatt skadedyr, som for eksempel mus, møll, veggedyr og slike ting.

Fra brudekjoler, gule bunadsskjorter til dunjakker

Brudekjole i gode hender. Enkelte plagg må behandles svært forsiktig, slik som denne brudekjolen. Foto: Geir Bakka

Bor du i Kongsberg, har du kanskje lagt merke til at bunadsskjorten din har begynt å gulne noe over tid? Jørn Raimond vet råd her også.

Kundene våre spør mye om bunadsskjorter som har blitt gule. Da er det som regel gått for lang tid siden den ble vasket og lagt bort sist. Det beste er å vaskes skjorten rett før bruk. Et annet problem kan være kalk i vannet, noe det er mye av her i området. Men om du leverer skjorten til oss, vil det gule blekes i prosessen, forteller han.

Brudekjoler tar de også i mot – for å ikke glemme dunjakker – nå som kulden hilser på.

Nå som det går mot kaldere tider, kan det være greit å tenke på at dunjakken er klar til bruk. Vi utfører mye maskin-impregnering av dunjakker hos oss. Jakken får da større motstandsdyktighet og holder seg pen mye lenger. Smuss og søl preller av. Om du vasker selv så husk at jakken må tørkes i trommel, gjerne med 3-4 tennisballer, avslutter Jørn Raimond.

Er det noe mer du lurer på, eller trenger hjelp, er det bare å ringe Sandsvær Vask og Rens på telefon 32 73 52 70.

Strøken dressbukse. Dressbuksa blir møysommelig tatt hånd om. Foto: Geir Bakka

3600.no

Se alle innlegg