Våre kirker: Komnes

Komnes kirke. Foto: Bjørn Isaksen/3600.no
Komnes kirke. Foto: Bjørn Isaksen/3600.no

Vi presenterer kirkene i Kongsberg og Sandsvær. Først ute er Komnes kirke.

Komnes kirke er en langkirke i nygotisk stil fra 1881 i Kongsberg kommune. Kirkebygget er i tre og har 170 plasser.

I Komnes var det en stavkirke av samme størrelse og fasong som den i Tuft. Komnes stavkirke ble revet i 1881. En god del av inventaret fra Komnes stavkirke er tatt vare på og flyttet til Efteløt kirke.

Komnes kirke. Foto: Bjørn Isaksen/3600.noDet mest verdifulle er imidlertid en antemensale fra omkring midten av 1200 – tallet. Dette er en treplate som har dekket forsiden av alteret. Platen har malt dekor og på siden er det utskårne figurer. Dette er ganske enestående. Platen er oppbevart i Universitetets Oldsakssamling i Oslo.

Da den nye kirken skulle bygges ble det bestemt at den skulle bygges i teglstein, på samme måte som kirken i Tuft. Det ble imidlertid vanskelig å skaffe stein, derfor fikk man endret planene og en trekirke ble bygd i stedet.

Kirken ble bygd i nygotisk stil med plass til 170 mennesker.

komnes3-kopiKomnes kirke ble innviet 7. september 1881 av biskopen i Oslo, Carl P. Essendrop.

Altertavle, lysestaker og de hellige karene på alteret ble gitt som gave fra Gunhild Hartvigsdatter på Reinemo. Alterbildet er en kopi av «Jesu dåp» av A. Tidemand.

Kirken har unngått de store restaureringer, men ble malt innvendig i 1908. Den fikk da nye, sterke farger som brøt med de gamle. I slutten av 1960 – åra ble kirken malt på nytt, da med farger nær det opprinnelige

Komnes kirke. Foto: Bjørn Isaksen/3600.no

Kilder: Sandsvær 1, Kirker i Kongsberg prosti
Foto: Bjørn Isaksen/3600.no

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg