Valgets kvaler

10. klassinger tester ut spirometer. Foto: Victoria Neumann

Det er ikke alltid like lett å velge hva man skal studere etter ungdomsskolen. Da er det godt å ha dager som dette.

Den siste uken har 10. klassinger fra alle ungdomsskolene i Kongsberg, og noen fra Vestfossen, kommet til Kongsberg videregående skole for å besøke de forskjellige linjene de kan velge til neste år.

Dette skjer årlig med de nye 10. klassingene, slik at de kan gjøre et informert valg på hva de vil gjøre videre i livet.

Frem til i år har det på studiespesialiseringslinjene vært slik at 10. klassingene har vært med i en time og fulgt opplegget til klassen de er med.

I år var det annerledes.

Elevene kom inn til et fag, ble holdt en presentasjon for, og de kunne se litt av det de videregående elvene holdt på med, som for eksempel å gjøre et forsøk i kjemi eller navngi organer i biologi.

2. og 3. klasse på Kongsberg videregående hjalp lærerne med å sette dette sammen.

– Det er viktig at de ser hva de ulike fagene på videregående er for noe, og at de ikke bare tror at det er en fortsettelse på ungdomskolen, forteller biologilærer ved Kongsberg vgs, Maria Theresia Staaland.

Fire spennende dager

Maria holdt presentasjon om sitt fag og hva det innebærer til tre forskjellige grupper med elever i fire dager.

– Det har vært veldig spennende å ha dem på besøk. Jeg syns det er hyggelig, og jeg håper at de får litt ut av det og at det gjør det lettere for dem å velge hva de faktisk vil, sier Maria.

I biologi fikk elevene se på tøffeldyr, som er små encellede dyr som lever i Lågen. I tillegg fikk de testet lungekapasiteten sin med et spirometer, og prøvd å sette inn organer riktig i en modell.

– Det har vært veldig bra og lærerikt. Opplegget var veldig bra, sa Tina Stokke, en elev fra Hvittingfoss.

En annen 10. klassing, fra Kongsberg International School, Magnus Nikolas Martin er enig.

– Det har vært koselig, og man har fått sett på hvordan de forskjellige linjene i studie kan være, fortalte han.

De to har fremdeles ikke bestemt seg for hvilke linjer de skal søke, men nå har de hvert fall fått et godt innblikk inn i hva studiespesialisering ved Kongsberg videregående er.

3600.no

Se alle innlegg