Utveksling med Granada

Spanskklassene ved Kongsberg videregående skole hadde nylig besøk av 21 elever fra Granada i Spania.

Forrige uke, fra 27. januar til 3. februar har spanskklassene ved Kongsberg videregående skole hatt besøk av 21 elever fra Granada. De er en del av et utvekslingsprogram som har holdt på i en årrekke. Det er mulig for alle om tar spansk å være med på dette, å kunne snakke med ordentlige spanjoler, og lære om deres kultur og språk.

Solveig Rise Tollin er en av to lærere som skal bli med på denne utvekslingen i år. Hun var med på samme utvekslingsprogrammet for to år siden. Hun mener at det er et veldig bra opplegg, som er veldig bra for elevene, da de har muligheten til å forbedre spansken sin.

– I tillegg har du hele kulturaspektet som man også får. Elevene her i Kongsberg lærer jo veldig mye om spansk kultur, og de spanske elevene syns det er morsomt å komme til Norge og se hvordan det er å bo her, sier Solveig Rise Tollin.

Ulik kultur

Det er veldig mange av spanjolene som kommer til Norge uten å egentlig kunne så mye om Norge. Det var for eksempel veldig rart for spanjolene, der det var mye av deres og vår kultur som var annerledes.

– Det er jo også morsomt for dem å se og oppleve noe helt nytt. Det virker som at de spanjolene som har vært her nå har kost seg masse, forklarer Tollin.

Bor hos norske familier

Det er 21 norske elever som har spansk som sitt fremmedspråk, og disse tar imot 21 spanske elever fra Granada. De spanske elevene bor hos en norsk elev, og når de norske drar til Granada bor de hos samme person. På denne måten får de mest mulig ut av besøkene, da de opplever det dagligdagse livet til motparten sin.

Karoline Torø og Silje Lurås er to av de som er med på utvekslingen. Torø syns det har vært veldig spennende, og mener at dette er en opplevelse hun kommer til å huske. Det er Lurås helt enig i.

– Hverdagen blir ganske annerledes når du har en spanjol boende hjemme hos deg. Likevel syns jeg det har vært morsomt og lærerikt, forteller Silje Lurås.

Både Torø og Lurås mener at en slik utveksling er veldig viktig. Karoline Torø fortsetter med å forklare at det gir en forståelse og innsikt i en annen kultur, samt at man lærer å kjenne seg selv bedre.

– I tillegg får man bedre språkforståelse og jeg tror, og håper, at spansken min blir bedre av det, sier Karoline Torø.

Spanjolene storkoste seg

De oppfattet begge to at spanjolene storkoste seg, og hadde det veldig gøy. Det var visst en god del snakk om at alle likte maten, og at de likte snøen. Silje Lurås forteller at mange av spanjolene ikke hadde vært utenfor Spania før, og at dette var en helt ny opplevelse.

– Det eneste negative jeg har hørt fra dem er at noen syntes det var litt kaldt, forteller Torø.

Det har vært en hektisk uke for alle de som har vært med i prosjektet, da det har vært mye aktiviteter etter skolen og i skoletiden. De dro for eksempel på tur til Oslo på torsdagen, hadde en kveld i Funkelia, der de akte og lagde bål, og de har vært med i spansktimene til de norske elevene, slik at alle kunne fått snakket spansk med en spanjol.

Alle de norske elevene gleder seg til å dra til Spania 14. mars. Da kan de fordype seg i den spanske kulturen, lære mer av språket og bli bedre kjent med de spanske elevene som bodde hos dem.

3600.no

Se alle innlegg