Ute på tur: på sykkel over Kampenhaug

Foto: May-Britt Helgerud

En innholdsrik dag på sykkelsetet for store og små med natur og historie i variert landskap.

Tekst: METTE MARTINSEN

Turen starter med en skikkelig kondistest: opp bakkene i Håvet. Her er det bare å gå av sykkelen og ta seg god tid, nyte utsikten over byen og Skrim­fjella.  Løkkene langs veien blir beitet av hester og sau.

Vi passerer kronene, Perse­løkka og kommer til parkeringsplassen i Funkelia.

Vi tråkker innover til høyre, på Kampen­haug­veien. Det er en skogsbilvei med en del løs grus. Det er deilig bilfritt, men litt tungt i bakkene. Veien snor seg innover i sølvverkets skog, parallelt med lysløypa.

Her er det mye interessant å se underveis. En bør ta seg god tid til å studere kulturminnene etter sølvverksdriften. Alt er fredet. Bergverksmuseet har utstyrt området med opplysende skilt, så det er greit å finne fram.

Vi kommer til Jondals­vei­skillet, og tar en avstikker ca. 180 m mot venstre. Ved Juels gruve er en fin rasteplass med benk og bord, og det er satt opp en platting, så man får en spennende titt ned i gruva.

Foto: Grethe Graaner

Turen går videre nordover i retning Jondalen. Det går gjennom lys furuskog.

Vi passerer Charlotte Amalie gruve. 20 meter etter denne starter en smal sti inn til høyre. På berget rett innenfor her finner du flere innskrifter fra 16- og 1700-tallet.

Vi krysser lysløypa, og etter 650 m kommer et kryss der vi tar mot høyre. Så starter nedoverturen mot Jondalen. Det er en humpete fornøyelse. Her gjelder det å ha bremsene i orden, og gode sykkelhansker anbefales. I neste kryss tar vi også mot høyre.

Så er vi nede på et gårdstun, og kjører gårdsveien ut til rv 37, Jondalsveien, hvor vi skal mot høyre.

Det er godt å få asfalt under hjulene. Vi suser nedover på en smal veiskulder langs den svingete bilveien. Etter 2,5 km når vi krysset til rv 40, Numedalsveien.

Her ligger Jondalsdammen, et ypperlig sted å ta en rast og kanskje en dukkert.

Foto: Mette Martinsen

Vi tråkker nordover langs Numedalsveien i halvannen kilometer. Etter skiltet til Middelalderdalen, kommer en raste­plass. Her tar vi av og sykler over Piker­foss­demningen.

På andre siden tar vi stien mot høyre. Den går parallelt med jernbanelinja, og er ganske steinete. Så må vi trille et lite stykke på jernbanesporet. Vær oppmerksom på at det en sjelden gang faktisk kommer tog! Finner du en sti utenfor sporet bruk den!

Ved neste grind tar vi til venstre og sykler gjennom Håvenga boligfelt ut på Bevergrendveien.

Det er nå seks kilometer med grei landevei tilbake til byen. Hele veien har vi Lågen som slanger seg bedagelig på høyre side nedover Bevergrenda.

Denne siste delen av turen er kanskje den fineste?

  • God tur hilsen oss i Kongsberg og Omegn Turistforening.

Kart: Turkart Flesberg/Notodden/Kongsberg 1:60.000

Lengde: ca 21 km

 

3600.no

Se alle innlegg