Ut på tur: vakre Blefjell

Foto: Tor Dalaker Lund

Blefjell er så mye mer enn lange hvite sletter, det er også et fantastisk turområdet – sommer som høst.

Siden Eriksbu har åpen hytte denne helga (2. og 3. juni) passer det godt med en tur fra Einartjønn til Eriksbu, og vil du gå litt til kan du fortsette til Åklinuten.

Tekst: Ingunn Våer (inspirert og delvis hentet fra Tor Dalaker Lund).

Startsteder finner vi ved å kjøre opp til Einartjønn. Dit kommer du om du kjører Numedal på vestsida av Lågen. Kjør forbi oppkjørslene til Blestua og Blåberg, til vi kommer til et skilt som viser til Storeble. Der tar vi av, og kjører til veien nesten stopper. Omtrent en halv kilometer før veien ender ved Butjønn er det en liten parkeringsplass og et skilt som viser til Eriksbu. Einartjønn ligger like nord-øst for oss.

Den første kilometeren går vi på veien til Huka-seter, men videre er det god sti, som flere steder er plankelagt i de våteste myrene. Vi passerer det søndre Revlivatnet og stiger behagelig i åpent og innbydende terreng. Det er nokså sikkert at det er dyret rev som dukker opp i navna Revlivatn og Revlidalen noe lenger nordvest.

Søre Revlivatnet er en turpost i årets kampanje fra KOT. Bruk appen Sjekk Ut eller ta en selfie og send inn så har du tatt første turpost!

Etter hvert får vi flott utsyn mot høydene på begge sider av Åklivatna. Når vi er framme ved Turistforeningshytta Eriksbu, har vi steget om lag 150 meter fra parkeringsplassen.

Eriksbu ligger vakkert til i landskapet. Foto: Andreas Wanger
Foto: Andreas Wanger

Eriksbu

Eriksbu er en av Kongsberg og Omegns Turistforening sine mest besøkte hytter, og når vi ser beliggenheten og lar blikket sveipe over landskapet rundt hytta, skjønner vi hvorfor! Hytta ble tatt i bruk i 1967, og det er oppkalt etter Edvard Eriksen, som er en av de aller mest betydningsfulle personer i Kongsberg og Omegns Turistforenings historie.

Edvard Eriksen levde fra 1880 til 1963, og han var foreningens formann fra 1944 til 1956. Edvard Eriksen la ned et imponerende arbeid, både når det gjaldt hyttebygging og – kanskje særlig merking av stier og skiløyper. Han lanserte tidlig ideen om ei sammenhengende rute fra Vestfold til Hardangervidda.

Eriksbu var den første hytta KOT bygde for å realisere denne ideen. Det var helt naturlig og selvfølgelig at Edvard Eriksens navn ble knytta til den.

I 2018 er Kongsberg og Omegns Turistforening 130 år og det markeres ved forskjellige arrangement på hyttene igjennom året. 2. juni er det Eriksbu sin tur.

Hyttestyret inviterer til åpen dugnad på lørdag. En unik mulighet til å delta og få kjenne på den gode stemningen på en av DNT sine mange dugnader. Her er det bare å ta med seg utstyr til å overnatte for på søndag 3. juni er det tur og familiedag.

Det blir servering av sveler, kaffe og saft på hytta. Vi håper det er mange som benytter muligheten til å ta en tur til Eriksbu!

Saken fortsetter under bildet
Foto: Tor Dalaker Lund

Ønsker du å få med deg en topp på turen kan du fortsette fra Eriksbu ved å følge stien videre som går mot Øvre Fjellstul. Den går nord-vestover langs Åklivatna.

Når vi er inne ved det vestligste vannet- en drøy kilometer fra Eriksbu, forlater vi den merka stien og svinger nordover. Det er naturlig å følge en bekk og et myrdrag, og snart er vi oppe i Fjelldalen. Bruk kartet, så er dette svært enkelt!

Nå har vi den bratte østskråningen på Åklinuten på venstre side. Vi fortsetter nordover dalen til vi synes det ser farbart ut opp mot vest. Hvis vi går så langt som drøyt halvannen kilometer, blir det lett å ta seg opp et søkk og derfra svinge sørover ryggen mot toppen.

Åklinuten er den høyeste toppen på denne delen av Ble, 1245 m.o.h, og byr på enestående utsyn i alle retninger.

Turen fra Einartjønn til Eriksbu er 6 km én vei, tar du turen videre til Åklinuten blir turen ca 10 km en vei. Vi anbefaler samme vei tilbake til bilen, men bruk kartet så finner du kanskje dine egen veier!

Vi ønsker alle en god tur!

Huks- det er totalt forbud mot all bruk av åpen ild! Det er veldig veldig tørt i fjellet!!

Hilsen Kongsberg og Omegns Turistforening

 

3600.no

Se alle innlegg