Ut på tur: Nystulnuten på Blefjell

Kvitehesten. Foto KOT.

Nystulnuten er med sine 1330 m.o.h den nest høyeste toppen på Blefjell.

Lengde på turen er ca. 20 kilometer

Nystulnuten er med sine 1330 m.o.h den nest høyeste toppen på Blefjell. Mens folk nærmest valfarter til Bletoppen, er det få som besøker Nystulnuten. Den ligger 2,5

km lenger nord, og også den kan skryte av en eksepsjonell flott utsikt. Vi startet turen på Nordstul parking. For å komme dit kjøre vi til Bolkesjø, forbi det nedlagte hotellet, og ca 3 km videre. Her står det skilt til Storeble.

Blefjell. Foto: Mette Martinsen

Vel oppe på parkeringsplassen har vi kjørt ca 37 km fra Kongsberg sentrum. Øverst til venstre på plassen viser et skilt til Sigridsbu, og vi følger det. Stien er rødmerka. Vi er snart over tregrensa og ved stidelet nederst i Langedalen. Her tar vi av fra merkinga, så fram med kartet!

Vi går langs bekken rett nordover. Her er det sti. Etter ca 700- 800 meter svinger dalen nord-vestover og deler seg i to bekkedaler. Den venstre er svært bratt og trang, men det dalsøkket som leder opp til Hitjørnan og Kongtjørn er fint å følge. Den som er glad i storslått fjellandskap vil trives innover her!

Fra Kongtjørn går vi bratt opp mot nord, opp på høydene og får vidt utsyn nordover Ble. Vi fortsetter videre nordover og passer på å svinge til venstre rett nord for den bratte skrenten som er tydelig på kartet sør for Bleporten. Her går det et lite daldrag, og det er i grunnen nokså opplagt hvor det er naturlig å gå.

Blefjell – på vei til Sigridsbu. Foto: Mette Martinsen

Vi får et prektig utsyn over Kjørkjetjørn på sørsida, gå r langs vestbredden av tjernet til enden og følger den vesle bekken som renner ut i vannet vestfra. Snart er vi oppe ved Ramsurdtjørn hvor vi møter den gjennomgående, merka stien. Den kan vi følge en 4-5 hundre meter før vi tar av mot Nystulnuten. Her er det bare å gå etter det høyeste punktet.

Vel oppe, har vi tilbakelagt ca. 10 km og befinner oss nesten 600 meter høyere enn startstedet. For den som vil ta en annen vei tilbake, er det en enkel og grei variant å gå tilbake til den merka stien og følge den tilbake til Nordstul. Men siden vi befinner oss i noe av det fineste terrenget Blefjell har å by på, bør vi benytte muligheten til å få sett mer av det før vi igjen står på parkeringsplassen.

De som er litt kartkyndige, kan fråtse i attraktive turvarianter. Jeg kan i hvert fall nevne en: Gå fra Nystulnuten ned til Svartkulp og hold på sørsida av denne og Storevann.

Ta så rett sørover i det vesle daldraget der Treskotjørna ligger. Så kan vi følge stien ned til Vasshølet og videre til Sørstul og Nordstul. Eller- hvis man ikke har fått nok motbakker- krysse stien til Vasshølet og gå sørover opp på noen flotte flyer, passere Kjøvetjørn og ta seg ned til den merka stien like før parkeringsplassen.

(Tekst: Tor Dalaker Lund)

Anbefalt kart: Blefjell 1:30 000, Kart Fossøy.

God tur! Hilsen Kongsberg og Omegns Turistforening

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg