Ut på tur: lavterskeltur på Blefjell

Helgen 11.-13. mai tok Emma og jeg en tur til et av de mest kjente turmålene i Kongsbergregionen.

Tekst og foto: Andre Pedersen. Følg han på instagram her. 

Både sommer og vinter er dette et populært område for topptur og hyttetur.

Nordstul er et flott utgangspunkt om man vil gå på ski til vasshølet, Sigridsbu eller Bletoppen, eller enda lengre, for eksempel mot Eriksbu.

Vi hadde invitert med flere på denne turen, men både konfirmasjoner, bryllup og andre ting gjorde at vi ble nedprioritert.

Til slutt ble vi en koselig liten gjeng på fire voksne og fem barn.

Dette er som sagt et populært utgangspunkt for dagsturer opp på Storeble, men området rundt Nordstul vannet er også et fantastisk fint område med godt fiske, og ypperlig om man har en kano man kan bruke på vanna her oppe.

Ta deg tid

Denne gangen skulle vi ikke på dagstur men vi skulle sette opp teltet i område før Langedalen, så skulle vi gå mot toppen på søndag.

Vi starter på den 3 km lange stien mot leirplassen, vi går forbi Nordstulsetra og forbi en stor maurtue.

Her blir vi stående litt å se på maurlivet, det kan se ut som det er en festival på toppen av tuen for der har det flokket seg med hundrevis av maur.

Turen opp hit til Storeble er en fin tur for barn. Mange går dagsturer til Bletoppen eller Sigridsbu.

Om det blir litt for langt, så kan man pakke teltet og gjøre dagsturen om til en overnattingstur.

Vi er fremme noen hundre meter over tregrensen, på vei opp ser vi oss om etter nedfalls ved vi kan bruke til å fyre bål på kvelden.

Vi går over elven der stien er nærmest, og finner en fin plass vi kan sette opp teltet, her er det også en bålplass og denne plassen er godt kjent for meg for her har jeg teltet tre ganger tidligere med sønnen min Robin.

Mestring

Det er snø i lufta og det blåser en del, så første pri nå er og få satt opp teltet, her syntes jeg det er viktig og ta seg tid til at også barna kan være med.

Det er en artig del av turen at også barna for delta når man setter opp telt, gjør klar bål og andre aktiviteter som må gjøres ut over lek og moro.

Når teltet er oppe blir det tid til litt kortspill eller annen slappe av aktivitet som lydbok eller en vanlig bok.

Jeg lager litt mat mens Emma leser, det blir speilegg og noen litt for tykke brødskiver nå til sen lunsj.

Ungene samler seg i det ene teltet mens vi voksne går nedover i lia for å se om det ligger noen større kvist og greiner vi kan dra opp til leiren og det finner vi her, masse gammelt avbrukne tretopper som vinteren og snøen har ordnet for oss.

Når kvelden kommer blir det å sitte rundt bålet i vinden og lage kveldsmat, real turmat for enkelhets skyld.

Det er ikke stjerneklart denne kvelden for det er overskyet, men vi kan så vidt se månen.

I 22-tiden blir det kveld for barna og da benytter også noen av de voksne seg muligheten til å krabbe ned i soveposen. Jeg legger meg også ned i soveposen finner frem hodelykten og leser en bok.

Dag 2

Søndag morgen våkner vi av at solen skinner inn i teltet og temperaturen har virkelig tatt seg opp. I natt kan det nok fort ha hvert -5 6 minusgrader så det var godt med en god pose, Helsport Alta 3 sesonger med en T-limit på -6 er fin for barn og også voksne.

Vi tar opp glidelåsen og slipper sola godt inn i teltet, på med radioen, P5 rock, da våkner vi. Egg til frokost, samt litt pasta.

Vi henger ut sovepose og laken til lufting og samles for en prat om hvem som vil bli med til Bletoppen. Det blir to voksne og tre barn. Vi går ikke Langedalen på denne turen, men rundt på sørsiden så vi har godt med sol hele veien.

Motivasjon på veien

På veien oppover er det Gpsn som blir brukt som motivasjon.

«Hvor høyt trur dere vi er nå?». Barna tipper og bommer med noen meter, så finner vi et nytt mål hvor vi skal måle høydemeter. Barna er ivrige til å komme seg frem mot neste måling, det tippes og svaret er fortsatt feil, men veldig nært, innenfor 10 meter er bra.

Gøy med snø

Det ligger noen snørester som barna vil ake på når vi skal nedover igjen. Vi går oppover og over den siste toppen hvor vi kan se Sukkertoppen, eller Gaustatoppen som den heter.

Vi peker og nevner navn på noen av de andre toppene vi ser. Jeg lurer på om den ene er Vindeggen?

«Førstemann til å se en hytte» roper jeg, og barna øker tempoet.

Nå blåser det skikkelig og vi begynner å bli sultne. Planen er å spise litt lunsj ved Sigridsbu og så vurdere om vi skal gå mot toppen i dette været eller snu og komme oss tilbake til leiren.

Klokka er nå rundt 14:00, så det er ingen skam å snu, komme seg nedover og etterhvert til bilen.

Respekt for været

Når man deler opp denne turen slik som vi gjorde denne helgen, så blir det en smal sak å komme seg til Sigridsbu. Om været er fint og ikke så kaldt er det også fint å gå mot Bletoppen.

Vi skal tilbake i sommer for å sette opp teltet nær Bletoppen en gang, og da kan Emma som ikke har hvert der enda, ha det som en liten motivator.

Turen nedover gikk greit og alle barna var greit ømme i rumpa etter all akingen på snøflekkene nedover. Det ble grei fart for å si det sånn, og når det som bremser deg er lyngen, så ble det noen litt brå avslutninger på aketuren.

Anbefales

Jeg håper mange tar med seg barna opp på Storeble i sommer. Dette er en tur som absolutt kan anbefales med barn og en eller to overnattinger.

Takk for turen – Nå er det DIN tur 🙂

Ps. Om det er noe du lurer på, tips eller råd, er det bare å spørre Andre. Ta kontakt med ham på instagram. Du finner profilen hans her.

 

 

 

3600.no

Se alle innlegg