Ut på tur: Labbeløyper

Bysti samarbeider godt med Kongsberg Kommune. Foto: Bjørn Schei

Hva med å ta beina fatt i helgen?

Tekst: Ingunn Hagen Våer

Har du hørt om Labbeløypene? Det hele startet da diskusjonene gikk mellom de som ville gå på beina og de som ville ha gode skispor. Da begynte hodene i Bystikomiteen hos Turistforeningen å spørre seg: «det måtte da finnes en god løsning på dette?»

Les også: Denne gjengen stråler dugnadsglede

«Labberne» måtte da også få gå i skogen på vinterstid. Ikke alle trives med ski på beina, men å vasse i masse snø er jo heller ikke noe særlig.

Dermed oppsto Labbeløyper.

Det har siden den gang vært stabilt med labbeløyer rundt Kongsberg, og lite misnøye å spore hos hverken de som vil gå på ski, eller de som vil gå på beina. Av og til krysses jo løypene noen steder, men for kortere strekker ser det ut til at man kan samarbeide og dele på godene.

De mest brukte og mest kjørte er løypene er de du kan lese om under. De kjøres stort sett av skuter når føre tillater det.

Foto: J.H.

Storåsrunden

Storåsen er området mellom Vestsiden og Funkelia, og oppover mot Skavanger.  Like før Kronene i Håvet går første sti inn til Storåsrunden, tar du inn her følger du høydedraget innover mot Rundetjern.

På veien kommer vi også til Beckerkjøkkenet. Herfra og ned til Rundetjerndemningen er det bentråkket. Her kan du velge å følge runden tilbake og komme tilbake til Persløkka og Kronene i Håvet, men du kan også gå videre langs Rundetjern og mot Barbrokollen, et flott utsiktspunkt over Futentass. Stien fører videre helt inn til Tangentjern. Runden går tilbake nærmere vannet og på nedsiden av Barbrokollen. Vi møter på Rundetjern på veien tilbake, her kan vi velge å gå ned til Stollveien og Skavanger eller fortsette tilbake mot Funkelia.

Barbrokollen.

Stertebakkganga / Eilertsløkka

Fra Stertebakken, følger man god ”kjerrevei” – altså Stertebakkganga, opp til gangbrua over Henchelsmyra. Videre går det ei løype sørøstover mot Hallingløkka og følger videre hovedstien til Majorplassen. Følg veien mot og gjennom majorplassen og videre vestover mot Langkjennveien, etter ca 500 meter tar løype en sving sydover og følger stor fegate videre fram til Stalsbergrunder og deretter sydvestover mot krysset nord for Stalsbergtjern.

Videre går labbeløypa langs vestsiden av Stalsbergtjern før den etter ca 200 meter møter lysløypa. Kryss rett over lysløypa og deretter rett vestover inn i skogen. Vi møter lysløypa igjen på flata ovenfor Gamlegrendåsen skole, hvor den krysser rett over og derfra videre ned til det innerste friområdet i Glogersvei og ut til Christian Sindings vei.

Ønsker du ikke om Majorplass kan også gå fra gangbrua over Henchelmyra og videre sydover og krysse Langkjennveien og forbi Langkjenntunet barnehage. Stien kommer da i enden av lysløypa før den tar inn i skogen sørover mot det samme krysset nord for Stalsbergjern hvor løypene møtes.

Et utvalg av andre gode løyper som «labbes» opp av ivrige turgåere er:

Laugerudmoen.

Laugerudmoen er området etter Røysa og før rundkjøringa ved Europris. Mellom veien og ned til Lågen. Et flott område med mange fine viker langt elva. Labbeløypa er kjørt med skuter i perioder, men i hovedsak tråkka opp. Utgangspunktet for løypa er ved Sliperimoen (inn over skogsveien rett før rundkjøringa ved Europris.) Herfra følger du traseen ned til elva ved Laugerudsundet, og deretter følger du elva rundt Laugerudtanen, og nordover til skilt som viser tilbake til Rudsmoen. Dette er en en hyggelig rundtur med flott utsikt over Lågen.

Du kan finne labba løyper både innover mot sentrum og videre mot Labro.

Fauleplass / Langevannstoppen (497 moh).

Langevannstoppen og Fauleplass har de siste årene blitt veldig poplulære områder og her finner du stort sett labba løyper rett etter snøfall. Det er to hovedveier mot Fauleplass, en sti fra Kampestad og en fra Daniel Barthsvei. Du kommer også lett på gange fra Daniel Barthsvei ved å gå opp akebakken på Raumyr skole.

Stien inn til Fauleplass er tråkka, men er ikke så brei. Når du kommer til Fauleplass kan du velge å fortsette innover og oppover til Langevannstoppen. Langevannstoppen er et flott utsiktssted med gode muligheter for en pause før du tar fatt på bakkene ned igjen.

Flere labbeløyper finner du på denne linken som fører deg til nettisdene til kongsberg.dnt.no.

Før neste vinter kommer det turkort på labbeløypene. Det er de frivillige i Bystikomiteen hos Turistforeningen som merker, vedlikeholder og utbedrer labbeløypene. De er også flotte stier på sommertid.

Så ønsker du deg en tur på beina, selv om skiløypene fortsatt ligger som trikkeskinner innover i skogene våre, er det bare å finne skilta med «labbeløype» og traske i vei!

God Tur!

Kongsberg og Omegns Turistforening.

3600.no

Se alle innlegg