Denne gangen tar vi deg med på en liten historisk tur til Persløkka / Perseløkka.
Kruttmølledalen er det trange dalsøkket som går fra Riegelsbakken til Persløkka på Kongsberg.
Turen starter nede ved Kruttmølleveien hvor du kan parkere bilen og gå et lite stykke over en liten bru som går over Pukkverkelva.
Kulturminnesti
Stien begynner ved et informasjonsskilt som forteller mye av historien rundt dette spennende landskapet. Stien er en del av de mange kulturminnestiene rundtomkring i byen.

Etter snaut hundre meter i en slak oppoverbakke, finner du fortsatt ruinene etter Sølvverkets gamle kruttmølle. Den ble anlagt i 1730-åra og var i drift til 1865. Her ble det først og fremst produsert krutt til Sølvverket, men også noe for salg. Kruttårnet var plassert et stykke unna resten av anlegget i tilfelle det skulle smelle.
Les mer om Kruttmøllehuset her: Arkitektur og bygninger, før og i dag.

Like ved Kruttmølla går det en sti opp den bratte lia til høyre. Denne stien går til Snaprud-løkka. Denne løkka er i skrivende stund veldig gjengrodd, men det er fortsatt bevart rester etter en løkkelåve.
Mellom den nedre delen av Kruttmølledalen og Bergeløkkene ligger også Scheidemannshaugen. Navnet stammer fra familien Scheidemann som hadde tilknytning til området fra 1700-tallet.
Følger man stien videre fra ruinene kommer man etter noen hundre meter til Persløkka hvor man kan ta seg god tid til en piknik.
Noen av de aller første skihoppene i Kongsberg ble gjennomført på Persløkka. Hoppbakken i Persløkka var i sin tid faktisk en av verdens mest kjente skibakker, til tross for at den var en ganske beskjeden 30 metersbakke.
Dette skyldes ikke minst det gamle og legendariske hoppmiljøet i Kongsberg, med Ruud-gutta – og ikke minst Birger Ruud – i spissen.
Det første kjente hopprennet ble arrangert her den 7. mars 1909. I en periode på mer enn 50 år kom en rekke av verdens fremste skihoppere til denne lille bakken for å forberede seg til vinterens dyster.

Navnet Persløkka skal ettersigende ha kommet da det ble satt mange “perser” her (personlige rekorder). Andre kilder, som refererer til løkka som Perseløkka, sier den antakelig har fått sitt navn etter familien pedersen som eide den på midten av 1800-tallet.
Hytta du finner her, kan leies ut til sosiale sammenkomster og overnatting.

Skal du hjem igjen, er det bare å følge stien tilbake.
Ønsker du en litt lenger tur, er det mange muligheter. Du kan for eksempel ta Storåsrunden og snu ved “Beckerkjøkkenet” eller gå via Kronene i Håvet og Nålmakerganga – som vi skal skrive om en senere gang.
Kilde: Kongsberg Kommune / Lokalhistoriewiki