«Her hvor vildsom ørk har været
og sig grumme Dyr har næret
Nu et Guds Skatkammer findes
Hvor Den ædle Sølvertz vindes
Norge derved staar i Blomster
Kongen ogsaa har Indkomster
Sex af Konger har erfaret
Hvilken Skat her er bevaret»

Ordene står hogget inn i fjellet ved Håvet – kongenes berg – og symboliserer på mange måter den viktige posisjonen byen har hatt gjennom tidene.

Over troner monogrammene til en rekke regenter og de øyeblikkene de har besøkt byen. Les mer av historien nederst i saken.

Kronene i Håvet er et ypperlig turmål, eller pit-stop om du vil, sommer som vinter, og egner seg ypperlig for deg med barn som følge.

Les også: Ut på tur: Kronene i Håvet – løkkene og nålmakerganga

Det er to måter å komme seg til Kronene i Håvet på.

Via Funkelia

Den veien vi anbefaler mest å gå er fra parkeringsplassen innerst i Funkelia (Kongsberg Skisenter). Finn stien som starter ved det store treet og følg skiltene.

Det er ikke så altfor bratt og avstanden frem til Kronene er rundt 510 meter. Du passerer Persløkka på veien.

Skjermdump fra Google Maps

Via Håvet

Foto: Anniken Tangerud

Det er også fullt mulig å gå inn til monogrammene via Håvet. Hvis du finner en lovlig parkeringsplass på toppen, anbefaler vi kanskje å kjøre opp de bratte bakkene om du skal gå turen med barn.

Det er ikke langt å gå inn til Kronene. Rundt 300 meter kanskje?

Bare husk å vær stille når dere passerer Skjeggetrengslet – det trange partier like før svingen. Et gammelt sagn forteller nemlig at den som bråker her, får skjegg!

Gammelt sang. Skiægetrængslet kalte de plassen i et kart fra 1797.

Et pro-tips for å gjøre turen enda mer barnevennlig er å ta en spisepause nede ved Persløkka. For å komme dit om du går denne veien, går du opp den lille bakken forbi Kronene og ned stien som går slakt til venstre.

Persløkka egner seg også veldig godt til både aking og hopping.

God fornøyelse.

Her kan du ta turen på film:

 

Fakta om Kronene i Håvet

Hentet fra boken Bergstaden ved Lågen:

«Tradisjonen med innhugging av monogrammene til de besøkende regentene i fjellveggen ved Skjeggetrengslet startet ved Frederik 4. besøk i 1704. Samtidig ble monogrammer og årstall for tidligere besøk også hugget inn.

Imidlertid er ikke alt helt korrekt: Et årstall er feil, noen av kongene har besøkt byen flere ganger og én konge besøkte faktisk ikke Bergstaden i det hele tatt!

Årstallet for Oscar 2.s besøk refererer seg til den gang kongen så vidt passerte innenfor bygrensen på vei til elgjakt i Telemark. Han kom imidlertid tilbake noen år senere på sitt offisielle Kongsberg-besøk.

I slutten av mai 1685 la Christian 5. ut på sin norske reise. Etter en rundreise i østlandsområdet ankom det kongelige følget Kongsberg ved middagstider den 10. juni 1685. Vi kjenner ikke til at Christian 5. besøkte Kongsberg i 1673 slik det går fram av Kronene i Håvet».

Hentet fra Wikipedia:

Det første monogrammet i fjellsiden tilhører selvsagt Christian IV som i 1624 ville ta de nyoppdagede sølvforekomstene nærmere i øyesyn og deretter grunnla Kongsberg.

Deretter følger:

  • Frederik III (1648)
  • Christian V (1685).
  • Christian VI og hans dronning Sofie Magdalene, som eneste dronning, (1733)
  • Frederik V (1749)
  • Oscar I (1845)
  • Oscar II (1890)
  • Haakon VII (1908)
  • Olav V (1962)
  • Harald V (1995)

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg