Ut på tur: Knuten og Eriksløypa

Solnedgang ved Knuten. Foto: Ingunn Våer

Vinteren nærmer seg, men Knuten er flott i alle årstider!

Tekst: Ingunn Hagen Våer

Vi starter på parkeringsplassen ved Sachsenveiskillet.

Her er det plass til en del biler, men på fine høstdager kan det bli litt trangt. Vi går stien inn mot Haus Sachsen, den går opp litt høyere enn grusveien med bommen.

Du kan også følge veien innover og ta stien opp når du kommer til skiltene.

Når vi følger stien kommer vi over en liten kolle og ser ned på det flotte og historiske området ved Sachsen. Vi følger stien oppover, og kommer snart til et lite tårn rundt en liten bu. Radiomast?

Lett å gå

Området er godt å gå i, og har ikke alt for mye stigning. Det er masse små vann og tjern på veien, og nå ligger det is på de som er spennende å få hull på for de små. Denne turen er en flott dagstur også for de litt mindre.

Knuten om høsten. Foto: Ingunn Våer

Av og til krysser vi skiløypa, da åpner stien seg litt opp og man kan se at her skal det snart være plass til løypemaskin. Enkelte steder ser du også vintermerkinga til turistforeningen som har kommet opp og bare venter på snøen.

Nye bruer

De nye bruene over myrene har flere steder navnet på tjernet eller området gravert inn i endeplankene. De har blitt veldig fine, og gjør det enklere å komme frem over myrer.

Ny bro med navn. Foto: Ingunn Våer
Foto: Ingunn Våer

Over knausene mot Jerntjern er det flere steder stien har avstikkere ut mot utsiktspunkt. Du kan se langt på dager med klarvær!

Jerntjern kommer vi ned til flere ganger, og over steindemningen går vi forbi en av de mange små husa vi ser rundt i området. Her er det også en digital turpost du kan sjekke inn på, i appen DNT Sjekk Ut.

Videre følger vi stien på knausen ovenfor Henriks dam, og kommer ned på anleggsveien. Denne følger vi nedover og nesten rett rundt svingen finner vi Knutehytta.

Området er fullt av rester etter Kongsberg Sølvverk.

Siste bit ned til anleggsveien før Knutehytta. Foto: Ingunn Våer

Dammene som Jerntjern var med å forsyne og drifte sølvverket på 1600- og 1700 – tallet. De små husene og rennen vi ser rundt i området var viktig for sølvverket da vann og vannkraft var avgjørende for driften av anlegget. Anleggsveien vi kommer ned på er kommet for å restaurere og oppgradere disse demningene.

For å komme tilbake til utgangspunktet kan vi følge Knuteveien nedover. Flere steder langs bilveien ser vi rennen gå langs kanten. Et lite stykke ned kan du ta inn til venstre og gå langs rennen eller du kan se på de massive konstruksjonene mens du går nedover.

Det er også mulig å gå stien langs rennen nesten hele veien ned. Da kommer du også litt opp i høyden enkelte steder. Pass bare på å gå helst ved siden av lokka på renne!

En flott tur på høsten! Og turen opp til tårnet er jo ikke lang fra Knutehytta. Bare vær obs på at det kan være ganske glatt på kalde dager der nå.

God tur!

Solnedgang ved Knuten. Foto: Ingunn Våer

3600.no

Se alle innlegg