Ut på tur: Kjøsterudjuvet

Denne gangen tar vi turen litt utenfor Kongsberg.

Tekst: Ingunn Våer. 

Det er mye spennende natur og fenomener rundt oss. Denne gangen tar vi turen i retning Drammen.

Det har vært flere fellesturer til Kjøsterudjuvet med KOT, senest i vår var det to turer hit. Dette er en tur i vann, så dra ikke alene, vær innstilt på å bli litt våt og vurdere om det er passe eller for mye vann i bekken underveis!

Kjøsterudjuvet ligger ved Åssiden i Drammen. Selve juvet er 1300 meter lang med opptil 50 meter høye vegger. Bredden på juvet er ca 8 til 15 meter. Geologene mener smeltevannet fra isbre har trengt gjennom de løse massene og skapt juvet for ca. 10.000 år siden. Å vandre opp gjennom juvet er både litt spennende og spektakulært.

Foto: Espen Pettersen

For å komme hit følger du skiltene til skisenteret. Fra bunnen av skiheisen finner vi vinterens trase for lysløypa. Herfra følger vi grusveien ca 500 meter. Da ser du en liten bru over en bekk. Denne bekken er elva fra Kjøsterudjuvet.

Du går inn i juvet rett før brua og følger dalen mellom steinene oppover. I de vanskelige partiene er det lagt ut boltet stige. Underveis bør du vurdere vannføringen i bekken. Blir strømmen sti kan dette medføre risiko for steinsprang og ras. Bekken kommer fra vannet Tjuvtjern på toppen av Tverråsen.

Ta deg tid til å se oppover mens du klatrer! Det er spesielt hvordan juvet oppleves når man er midt inne i det!

Foto: KOT

Blir vannmassene for strie eller det blir litt skummelt kan man gå over brua ved grusveien og følge stien rett nordover. Dette er en flott sti som følger kanten, men har en ganske tøff stigning. Flere steder langs stien kan du titte ned i juvet.

På toppen er det muligheter for et bad i Gamledammen. Ønsker du en annen sti ned kan du gå 500 meter rett øst for Gamledammen og finne en blåmerka sti. Denne stien går sydøstover gjennom fin furuskog og noen fine utsiktspunkt over Drammen.

 

Stien ender i Kristian Brenners vei, herfra følger du bare veien tilbake til start.

Foto: KOT

God tur! Hilsen Kongsberg og Omegns Turistforening

3600.no

Se alle innlegg