Ut på tur: kanotur på Hajern / Øksne

Foto: Ingunn Våer

Kongsberg og omegns Turistforening har i flere år hatt en aktiv kano og padle gjeng. På nettsidene finner vi flere tips til steder å reise på padletur, både dagsturer og helgeturer, enkle turer og mer utfordrende turer.

Tekst: Ingunn Våer.

Denne beskrivelsen er et tips fra Geir Ølnes, en riktig erfaren padler. Han viser vei til et sted ikke langt unna Kongsberg, som byr på lite stykke urørt natur. Vanna han snakker om er demmet opp, her kan man prøve fiskelykken og nyte roen. (husk fiskekort!)

«Dette er etter min meining den fineste padleturen i distriktet. Padle opp Hajern og bær over i Mjøvannet. Ca 250 meter bæring. Padle dette til endes og bær over i Øksne. Ca 100 meter bæring. Begge bæringene går i greit terreng. Padle Øksne til endes og over i Tistillen. Disse vanna henger sammen. Den nordre enden er den fineste. Mange fine overnattingsplasser. Padle Øksne tilbake helt til sørenden. Bær på vei over i Grønntjern (500 meter) som henger sammen med Hajern og tilbake til utgangspunktet.

Foto: Hilde Moholt

Kjør Lågendalen til Komnes. Veien tar opp til venstre like før kirka. Det står skilt til Hajern i krysset. Det er også mulig å kjøre opp til Øksne. Veien tar opp mellom Eidsfoss og Hoff. Veien opp fra Hakavika er bomstengt.

Både Øksne og Hajern er regulerte vann. Øksne kan være flere meter nedtappa tidlig på våren. Fortsatt greit å padle, men litt stusslige strender. For den som ikke er redd for å bære er det mange små vann rundt på åsen, og det er flere veier opp i fra Lågendalen. Her er det bare å forske ut.»

 

Foto: Gro Siljan Hjukse

Sikkerhetsråd

Vi legger til noen sikkerhetsråd for padlere, dersom du ikke har padlet før er det absolutt å anbefale å alliere seg med en erfaren padler de første turene.

  1. Bruk alltid vest når du er i kano, minimum godkjent flytevest, barn og andre med dårlige svømmeferdigheter bør bruke godkjent redningsvest.
  2. Legg aldri ut på tur alene. Gi beskjed om hvor du skal og hvor lenge du skal være borte, sammen med hvem.
  3. Rolige bevegelser når du er i kano, husk at dette gjelder for av og på stigning også.
  4. Sitt lavt i kanoen, du kan godt sitte på kne i bunnene. Dette gir et lavt tyngdepunkt og er en god måte å padle på.
  5. dersom du velter- ble ved kanoen. Ikke forsøk å snu den eller komme opp i den, men svøm med kanoen inn til land.
  6. dersom du skal på lengre tur last de tyngste tingene i bunnen av kanoen. Den blir mer stabil med last, dersom du laster riktig.
  7. Tunge ting som kan gå til bunn dersom du velter, kan tjores fast i bunnen av kanoen.
  8. Kryss aldri rett over lange partier, men hold deg nær land. Skulle du gå rundt er det lettere å komme seg til land. Det er jo også langs land du opplever det meste av dyre og fuglelivet.
  9. Vær varsom ved fosser og stryk. Åpne kanoer er ikke bygget for padling på elver med kraftig strøm og høye bølger. Selv om du mener du behersker kanoen og forholdene, må du aldre sette utfor uten å ha gått langs stryket og studert det fra land. Er du i tvil, så bær heller kanoen rundt. Overtal aldri noen til å padle i et stryk de ikke har lyst til.
  10. Kle deg etter været. Er det kaldt i vannet, bør du kle deg i ull, slik at du bedre tåler kulden hvis du skulle få en uventet svømmetur.

 

 

3600.no

Se alle innlegg