Ut på tur: Haugplassen (barnevennlig)

Haugplassen er en gammel husmannsplass fra 1762. Den ligger på Raje i Kongsberg kommune! Husene er flott restaurert og eierne har fått flere priser fra fylke og kommune for bevaringsarbeidet! Foto: Anniken Tangerud

Nyt dagen i et gammelt seterlandskap på Raje.

Raje ligger ca. 15 kilometer sørvest for Kongsberg, i skogsterrenget nord for Skrimfjella.

Denne turen er på knappe 200 meter én vei (rundt 400 om du parkerer ved hovedveien), så den egner seg meget godt for familier med barn. (Det kan hende ungdyrene har blitt sluppet på beite (det gjør de i slutten av juni), men det gir jo litt spenning på turen).

Kjør bomveien inn (60,-) til Raje. Etter å ha passert Rajehytta på høyre side, kjører du noen hundre meter til du finner en stor parkeringsplass ved et kryss. Veien inn til Haugplassen er skiltet.

Du kan velge å parkere her (anbefales) eller kjøre inn mot Haugplassen. Det er plass til noen biler der etter en liten bakke.

Tar du beina fatt fra hovedveien, kan du legge merke til at beveren har spist godt av trærne på høyre side i den slake bakken.

Oppe ved krysset, går du stien til venstre ved bommen. Følg denne (til høyre) i cirka 200 meter. Rett rundt svingen ser du setra på din venstre side.

Ønsker du en skikkelig tur, er det skiltet til Skrimtoppen her også.

Før du drar hjem, anbefaler vi en tur innom badestranden. Den ligger ved en sving rundt hundre meter lenger bort fra parkeringen ved hovedveien. Strand, badebrygge og utedo ved idylliske Heivannet.

Mange i området kaller badeplassen og området der for «Smalska».

Saken fortsetter under bildene 
Alle foto: Anniken Tangerud

Sjeldne blomster

På Haugplassen finner du også to gapahuker, og engfloraen på plassen er helt unik.

Haugplassen er en gammel gård som senere ble brukt som støl. Området er en gammel husmannsplass fra 1762. Husene er flott restaurert og eierne har fått flere priser fra fylke og kommune for bevaringsarbeidet!

Engfloraen på stølen er helt unik.

Haugplassen var i likhet med flere andre plasser på Raje tatt i bruk som husmannsplasser for Sølvverkets skogsarbeidere fra 1760-åra. Fra 1848 har den vært brukt som seter for gården Tveita øvre på Hedenstad.

På Haugplassetrene er landskapet meget godt bevart og her er også flere eldre seterhus og et par hytter.

Obs. Skogsbeiting med dyr kan slippes fritt på setra (både storfe, sau og hest), så om porten står igjen, må du regne med litt nysgjerrig «besøk».

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg