Ut på tur: Fauleplass / Langevannstoppen

Foto: Mette Martinsen

Hva med å ta beina fatt i helgen?

Tekst: Ingunn Hagen Våer

Har du hørt om Labbeløypene? Det hele startet da diskusjonene gikk mellom de som ville gå på beina og de som ville ha gode skispor. Da begynte hodene i Bystikomiteen hos Turistforeningen å spørre seg: «det måtte da finnes en god løsning på dette?»

Les også: Denne gjengen stråler dugnadsglede

«Labberne» måtte da også få gå i skogen på vinterstid. Ikke alle trives med ski på beina, men å vasse i masse snø er jo heller ikke noe særlig.

Dermed oppsto Labbeløyper.

Det har siden den gang vært stabilt med labbeløyer rundt Kongsberg, og lite misnøye å spore hos hverken de som vil gå på ski, eller de som vil gå på beina. Av og til krysses jo løypene noen steder, men for kortere strekker ser det ut til at man kan samarbeide og dele på godene.

En av de mest populære er kanskje turen opp til Langevannstoppen.

Foto: KOT

Fauleplass / Langevannstoppen (497 moh).

Langevannstoppen og Fauleplass har de siste årene blitt veldig poplulære områder og her finner du stort sett labba løyper rett etter snøfall. Det er to hovedveier mot Fauleplass, en sti fra Kampestad og en fra Daniel Barthsvei. Du kommer også lett på gange fra Daniel Barthsvei ved å gå opp akebakken på Raumyr skole.

Stien inn til Fauleplass er tråkka, men er ikke så brei. Når du kommer til Fauleplass kan du velge å fortsette innover og oppover til Langevannstoppen. Langevannstoppen er et flott utsiktssted med gode muligheter for en pause før du tar fatt på bakkene ned igjen.

I Daniel Barths vei åpner det sen en tydelig port opp mot Sulusåsen. Her er det en god og velbrukt sti om vinteren.

En tydelig tråkket sti følger fegata opp gjennom det gamle løkkelandskapet som er rikt på steingjerder og andre kulturminner. Litt oppe i lia peker et skitl mot venstre og forteller at det er 2,2 km igjen til Fauleplass. Det er slake stigninger og lett å gå.

Ved Fauleplass kan det være naturlig med en rast. Velger en alternativ sti ned via Stanga, følger en tråkket sørover, forbi den gamle låven.

Den som ønsker å få opp pulsen, tar stien videre oppover. Det gjenstår en snau kilometer med 125 høydemeter stigning opp til Langevannstoppen. Der er det bare å nyte belønningen i form av en formidalbel utsikt over byen, Gaustatoppen, Knuten, Blefjell, Skrim og Lågen.

 

Flere labbeløyper finner du på denne linken som fører deg til nettisdene til kongsberg.dnt.no.

God Tur!

Kongsberg og Omegns Turistforening.

3600.no

Se alle innlegg