Ut på tur: en vandring fra hytte til hytte

Blefjell. Foto: Thomas Hegna

Visste du at du kan starte turen her i Kongsberg, og gå helt til Geiranger på merka DNT- stier?

Vi skal ikke beskrive hele den turen, men en tur over Blefjell og opp til Vegglifjell og Killingskaret.

Tekst: Ingunn Våer

Sigridsbu

Vi starter på Nordstul parkering. Turen herfra og opp til Sigridsbu er godt kjent for mange. For å komme til Nordstul parkering kjører du mot Bolkesjø og tar av etter Helleberggrenda, det er skiltet til Storeble. (bomvei med bankkort) I enden av parkeringa finner vi KOT- skilt med Sigridsbu. Herfra er det bare å følge de KOT- skiltene og T- merkene innover fjellet. (de svarte og røde skiltene viser er skiløyper).

Sigridsbu. Foto: Hilde Moholt

Vi følger den rødmerka stien opp til Sønstevann og går over bekken for å følge stien videre langs vannet. Vi kommer til setra Nordstul og skal fortsette oppover i lia. I et stiskille kan vi velge to veier til Sigridsbu. Den ene følger Langedalen innover, skiltet viser vei. Stien går her langs en bekk og naturen rundt er flott! Nesten på toppen av Langedalen viser et skilt sørover til Sigridsbu. Da er det få minutter igjen før vi er fremme ved hytta.

Ønsker du å ta den stien som går forbi Sigridstjønn får du en litt lengre tur, men en fantastisk utsikt. Denne stien er merket som tung løype i stikrysset, den er rødmerket hele veien. Langs denne stien kan du se rester etter to dyregraver. Dette er mest sannsynlig de sørligste reinsdyrgravene i Øst-Norge. Denne stien kommer rett inn på hyttetunet til Sigridsbu.

Første overnatting blir på Sigridsbu. Turen fra bilen og inn er ca 5 km (en kilometer lenger om du går forbi Sigridstjønn). Sigridsbu er en ubetjent hytte låst med standard DNT-nøkkel. Her finner du senger, kokemuligheter og toalettmuligheter. Det er 5 soverom med køyesenger i hovedhytta, og 12  soveplasser i annekset. I annekset er det også tillatt med hund. Det er 12 dyner på hytta, og mange ulltepper.

Blefjell. Foto: Thomas Hegna

Eriksbu

Dag 2 går vi videre mot Eriksbu. Vi starter turen innover Bledalen og vest før Bletjørna. Vi tar en tur innom Bletoppen på veien. Bletoppen er 1 342 moh, det er 650 meter høyere enn parkeringsplassen på Nordstul. Stien mot Bletoppen tar av fra den merka stien like ved Bletjørna, stien opp til toppen går sørvestover og er merket med varder, ikke T`er. Bletoppen ligger høyt og fritt, utsikten strekker seg langt.

Tilbake på stien fortsetter vi mot Eriksbu, stien følger fjellryggen nordover. Av og til er vi høyest og andre ganger er det større topper rundt oss.  Et annet fint stopp på veien er Brørsteinane. Dette er to store steinblokker som ble plassert her av isen. I følge sagnet er det to brødre som rota seg vekk og ble trolla om til stein. De ligger ca 6 km fra Sigridsbu.

Brøresteinene. Foto: Gunhild Forså.

Vel fremme ved Eriksbu har vi gått ca 13 km, og gikk du turen opp til Bletoppen enda litt til.

Eriksbu ligger idyllisk til ved det nest østligste av de fire Åklivanna. Dette var den første hytta som ble bygd for å realisere planene om en sammenhengende sti- og hyttekjede fra Kongsberg til Hardangervidda. Hytta ble åpnet i 1967 og har 24 sengeplasser fordelt på to «områder». Det ene område er avskilt med egen inngang og der er det også mulighet til å ha med seg hund.

Eriksbu innbyr til flere toppturer. Dersom man ønsker å bli over to netter her, kan en tur til Åklinuten eller Blenuten være fine turmål.

Kveldsutsikt fra Eriksbu. Foto: Vebjørn Ruud

Øvre Fjellstul

Turen videre fortsetter nordover etter litt hvile på Eriksbu. Denne gangen skal vi videre til en gammel setervoll og hytta Øvre Fjellstul. Stien hit går nordvest langs Åklivanna, og følger stien på vestsiden av Åklinuten. Videre kan det være noe bløtt over noen myrer, men det er også noe plankelagt på stien forbi Nystul. Så går det litt oppover igjen over ryggen på Lauvhovd. Når vi kommer ned til Gunnleiksbu er vi i området de to guttene som ble trolla til stein holdt til. Da er det bare siste biten igjen frem til Øvre Fjellstul. Strekket mellom Eriksbu og Øvre Fjellstul er ca 12 km.

Øvre Fjellstul er en gammel seter som hadde seterdrift helt frem til 1967. Kongsberg og Omegns Turistforening åpnet den som ubetjent Turistforeningshytte i 1972. Det er bevart både byggemåte og sjarm gjennom restaureringer, det er blant annet den gamle mjølkebua som har blitt kjøkken. Det er bygd på en liten del- «søndre stova», her er det egen inngang, og det anbefales å bruke denne delen dersom det er kaldt og man ikke er mange.

Hytta har 10 sengeplasser + 4 ekstraplasser om sommeren, hund er også tillatt på eget områder i denne hytta.

Foto: Terje Fossan

Daggrø

Etter å ha opplevd stemningen og sovet godt på denne gamle setra tar vi veien videre til siste hytta- Daggrø. Stien fra Øvre Fjellstul fortsetter nordover gjennom åpen skog. Etter hver stiger vi opp på Spjeldsetfjell og igjen får vi opplevet et vakkert utsyn. Videre tar den merka stien oss forbi Ånebunuten og ned i en bjørkeskog. Vi går forbi flere vann, kanskje kan et av de passe til en liten dukkert? Vi skal opp av skogen for å komme til Daggrø, vi går til vi er over tregrensa igjen ved Sigridnuten og fortsetter derfra i snaufjellsterreng frem til Daggrø.

Denne turen er ca 15 km.

Daggrø har gjennomgått en større oppgradering de siste årene og har blant annet fått inn store flotte vinduer slik at du etter vandringen kan krype sammen i sofaen på kvelden og nyte utsikten over vannet og fjellene rundt deg. Hytta har nå 12 sengeplasser og fremstår som en lys og trivelig hytte.

Siste dagen er en kort etappe hjem. Vi forlater Daggrø og fortsetter nordover mot Killingskaret. Denne stien er merket og ca 3,5 km. Fra Killingskaret kan man hentes eller ha en bil plassert.

Rein. Foto: Terje Fossan

Vi håper dette frister til en sommer på fjellet! Flere av vannene finnes det fisk i, husk fiskekort!

Husk medlemskort og DNT-nøkkel, og ta gjerne med deg en venn eller to som ikke er medlem også!

God tur! Hilsen Kongsberg og Omegns Turistforening.

3600.no

Se alle innlegg