Ut på tur: Efteløt til Stølefjell

Vakkert! Foto: Marius Dalseg Sætre

Den massive fjellryggen vi ser sør for byen byr på mange flotte turmuligheter.

Tekst: Ingunn Hagen Våer. 

Vi finner de store toppene som Styggemann og Skrimtoppen, men denne turen tar utgangspunkt i andre enden av fjellet.

Stølefjell ligger helt øst og toppen er på 750 meter over havet.

Turen er på ca 8 km, med en stigning på over 600 meter.

Her er det muligheter for å få opp pulsen og svette litt for de som ønsker det, eller å ta det som en rolig tur og nyte utsikten som blir bedre og bedre jo lenger man kommer.

Stien følger stort sett gamle seterstier fra bygda.

På nordsiden av Efteløt kirke er det merket en sti opp til Stølefjell.

Fra Kongsberg er det ca 16 km til Nedre Lie, og her finner du de blå KOT-skiltene ved riksveien, like ved ei busslomme. Herfra går veien opp til Nedre Lie. Følg gårdsveien ca 300 meter til nytt skilt, som viser til Stølefjell. Følg skogsbilveien til enden der merkinga begynner. De første 4 km stiger nesten 400 høydemeter, de neste fire kilometerne har bare 200 høydemeter i stigning.

Omtrent midtveis krysser vi bomveien til Skjesvann og fortsetter oppover. Etter hvert blir det åpnere, og vi får stadig videre utsyn. På toppvarden på Stølefjell har vi et flott utsyn både mot Oslofjorden og mot resten av Skrim.

Foto: Marius Dalseg Sætre

4 km. alternativ

Vil man gjøre turen halvparten så lang, kan man kjøre bomveien fra Volden om Åkersetra mot Skjesvann. Like før Skjesvann krysser den blåmerka stien bilveien. Her er det KOT-skilt, og det er plass til å parkere. Da går man glipp av den første og største stigning.

Foto: Marius Dalseg Sætre

Ønsker du derimot å gjøre dette til starten på en lenger vandring er det bare en drøy kilometer ned til Ivarsbu fra Stølefjell. Ivarbu er en ubetjent DNT – hytte som eies av Larvik og Omegns Turistforening. Dessverre opplevde Larvik og Omegns Turistforening en brann i annekset i påsken så overnattingskapasiteten er noe redusert, men hovedhytta er åpen for bruk.

Du kan også fortsette videre på blåmerka sti innover Skrimfjella til Sørmyrseter, Styggemann og Sveinsbu. Du kan fortsette på hytter og stier enten ned til Meheia eller helt til Nordagutu. Men da må du planlegge og ha noen flere dager.

Et turforslag er langturen på Skrim, men denne turen starter der den andre slutter. Les mer om den her: Ut på tur: langtur på Skrim.

Vi ønsker alle en flott tur!

Kongsberg og Omegns Turistforening 

3600.no

Se alle innlegg