Blefjell er for mange et vinterparadis, med kilometervis av oppkjørte løyper, eller du kan velge litt høyere inn på fjellet og lage dine egne spor.

Men Blefjell har også masse å by på sommerstid, og uansett årstid er det utsikt i alle retninger på Ble.

Tekst: Ingunn Hagen Våer. 

Her er et forslag til en ikke så alt for lang tur, og uten alt for store hindringer kan dette fint være en kjekk ettermiddagstur. Selv om vi ikke er helt inne på Ble er vi rett i kanten.

For de som er interessert i gruvehistorie er området rundt Dronningkollen i Flesberg spennende. Denne kollen er oppkalt etter Dronning Sophie Magdalena gruve, og ligger på 759 m.o.h.

Visste du at Flesberg hadde flere hundre ansatte i Kongsberg Sølvverk i gruvene i Flesberg? At det er rundt 25 sølvgruver og 100 skjerp her? Steinrestene vi ser i Funkelia etter avanserte driftsbygninger og hus kan vi også se liknende av i Flesberg.

Den siste gruva til Kongsberg Sølvverk som ble lagt ned ligger i dette område. Norske Løve ble stengt for ordinær drift så seint som i 1956.

Veien dit

For å komme dit fra Kongsberg kjører du mot Svene, men tar av på Vinorsvegen, skiltet med «Vinoren Sølvgruver». Avkjøringa er ca 2 km før Grettsefoss bru, på vestsiden av Lågen. Dette er en bomvei. (Kontant) Kjør til enden av veien, her møter du en type rundkjøring, og parker her.

Starten på stien. Foto: KOT

Fra parkering følg veien tilbake i ca 20 meter, og ta inn på sti/ traktorvei på høyre side. Følg traktorveien som går over til sti. Stien er delvis god og bred, og enkelte steder gjengrodd og bløt. Dette område har plass til mange flere turgåere!

Vi følger stien oppover og kommer etter hvert til et kryss. Begge skilta viser hammer og meisel, vi skal fortsette oppover til venstre.

Stikryss. Foto: KOT

Stien passerer flere inngjerding rundt gruveåpninger. Noen steder står det oppslagstavler med historie. De første gruveåpningene vi ser er på høyre side av stien. Dette er Christianus Sextus gruver.

Like før vi kommer til selve toppen passerer vi store gruveåpninger på kanten av kollen. Skiltet er dessverre så slitt av vær og vind at det er vanskelig å tyde, men utsikten er fantastisk!

Dette er Dronning Sofie Magdalene gruvene.

Søndre Vindoren var det største feltet og var i drift fra 1728 – 1817. Nordre Vindoren var i drift fra 1740 – 1805. I en periode var noe i privat drift før Kongsberg Sølvverk igjen åpnet deler av gruvedriften i mellom 1926 og 1956.

Rester etter gruveanlegg. Foto: KOT

Fra toppen er det god utsikt, og særlig på liten hylle rett før toppen. På hylla finner du både koden for 10 på Topp Kongsberg, og du finner en turpostkasse med en bok du kan skrive deg inn i.  Fra toppen kan man se hele Flesberg, Drammensfjorden, Andersnatten i Sigdal og Norefjell.

Dersom du ønsker en rundtur følges stien videre over toppen, og nedover.

Vi skal et stykke sørover før vi vender tilbake mot bilen. Vi kommer til ett nytt kryss med to skilt med hammer og meisel. Denne gangen skal vi til høyre – innover og nedover i skogen.

Det første stykket er stien grei å følge, etter hvert blir den mindre tydelig og mer i myr. Du kommer forbi store gruveåpninger som tilhører gruva Norske Løve. Det var en av de rikeste gruvene i Flesberg, og infoskiltene er fortsatt i godt hold.

Mellom Norske Løve og Sextussetra er det vanskelig å se stien dersom ingen har gått før deg, så om du ikke liker det i slikt terreng er det best å gå samme vei tilbake.

Vi passerer på nedsiden av Christianus Sextus gruver, og snart er vi på setra. Setra er i dag sliten og ikke veldig fristende, men hva er historien bak? Inne kan vi se køye lik de vi ser på Sachsen…

Seter. Foto: KOT

Fra Sextusetra og opp til stikrysset der stiene igjen møtes er det ikke mange meterene. Herfra følger vi samme vei ned som vi kom opp. Og hyttene du ser bak trærne- det er ett av hyttefeltet på Ble.

God Tur! Hilsen Kongsberg og Omegns Turistforening

PS: Dette er også en av postene i Bedriftsidrettslaget sin «Ti på Topp Kongsberg».

3600.no

Se alle innlegg