Ut på tur: Brånabekk til Jonsknuten

Foto: Berit Torgersen

Jonsknuten er et populært turmål i Kongsberg. Hvorfor ikke prøve en annen vei opp til toppen i år?

Kart: Meheia fra Kart Fossøy

Teksten er hentet fra Tor Dalaker Lund sin bok Fotturer i Kongsberg-distriktet.

Utgangspunktet for denne turen er Brånabekk på Meheia.

Langs E134, ca 5,5 km fra Saggrenda, viser et skilt til Hengsvann N. Her svinger vi opp, og etter 1,4 km er vi ved Brånabekk, der den gamle veien kommer inn fra venstre. Her er det plass til å parkere.

Denne turen egner seg godt som en tur helt til Kongsberg, og da er det fint å ta bussen fra sentrum og mot Notodden. Da går du av på Meheia, på det første busstoppet etter at vi har kommet inn i 60- sonen og får et tjern på venstre side.

Ved jernbaneundergangen like vest for den gamle stasjonen finner vi KOT – skilter som viser retningen. På skiltene står det både Knutehytta og Kongsberg.

Vi følger de blå merkene, og etter en drøy kilometer på vei er vi fremme ved Brånabekk.

Foto: Ingunn Våer

Denne turen har mye stigning.

Fra Brånabekk til foten av TV-masta på toppen av fjellet stiger det ca 550 meter. Allerede etter et par-tre kilometer får vi flott utsyn mot Helgevann og videre vestover, så  vi trenger ikke å gå langt før vi kan nyte utsikten.

Stien fra Brånabekk mot Jonsknuten er blåmerka og tar av fra veien ca 100 meter bortafor Statskoghytta Brånakekk.

Etter om lag en kilometer kommer vi til et stikryss. Vær oppmerksom her! KOT- skilter er plassert til venstre for stien like før stidelet. Vi skal følge den høyre stien.

Vi stiger jevnt, og etter nok en kilometer møter vi stien fra Sachsen.

Foto: Ingunn Våer

Den som ikke er avhengig av å komme tilbake til Brånabekk, har her et fint alternativ om Henschiensetra, Sachsen og ned til Kongsberg.

Vi passerer Nr.8-åsen. Terrenget blir stadig med åpent, og utsikten blir stadig mer imponerende.

Når vi er helt oppe på ryggen rett sør for toppen, ser vi Jonstjern rett til høyre for oss. Noen få meter til, og vi møter den blåmerka stien som går fra Knutehytta og vestover. Hvis vi nå går ørlite til venstre på den stien, ser vi tydelig hvor det er mulig å ta seg opp den siste kneika til toppen av Jonsknuten (ikke skilta).

 

Nå kan vi få en flott rundtur tilbake til Brånabekk, Følg den blåmerka stien vestover til Lisetrene og Nordsetertjern, og følg skilting og merking i retning Meheia.

Hele runden blir nok en 17- 18 kilometer, og de som synes denne turen blir i lengste laget, kan korte den inn et par steder. Meheia-kartet er et godt kart for å finne alternativer til kortere ruter.

Foto: Berit Torgersen

 

3600.no

Se alle innlegg