Ut på ski: Vintertur til Øvre fjellstul

Det er vinterferie i Kongsberg og turmulighetene er mange.

Snødekt skog og fjell ligger og venter. Hva men en dagstur eller overnatting på Øvre fjellstul, enten på egenhånd eller sammen med familie og venner?

Tekst og foto: Kristin Lian

Turbeskrivelse

Mellom Blefjell og Vegglifjell ligger Øvre fjellstul på en åpen setervoll med granskogen rundt seg. Hytta er en tidligere seter som ble drifter fram til 1967 og ligger på 815 m.o.h.

Kongsberg og Omegn turistforening har leid setra fra 1972 og hytta har 10 sengeplasser og eget rom for hund.

For å komme til Øvre fjellstul kan man gå fra Sundtjønn/folkehjelpshytta og følge merket skiløype opp mot Vorsettjøn og Larsetjørn. Turen er ca. 5 km en vei og man går innover i flott fjellskog terreng.

Underveis på turen kan man se innover mot Blefjell og vel fremme ved hytta kan man skimte Gaustatoppen i det fjerne. Terrenget er slakt og går noe nedover når man nærmer seg hytta.

Saken fortsetter under bildene

Gaustatoppen kan skimtes i det fjerne. Foto: Kristin Lian

De gamle tømmerveggene og inventaret gir en helt spesiell atmosfære når man kommer inn døra. Oppe på veggene henger tidligere seterredskapene og har blitt restaurert på en slik måte at den holder seg tro mot sitt opprinnelige utseende.

Øvre fjellstul er en hytte det ikke er lett å glemme med sin atmosfære og med sin plassering midt i mellom fjellområdene. For en lengre tur kan man gå videre fra hytta oppover mot Hardangervidda og Daggrø eller mot Blefjell og Eriksbu.

God tur!

RUTE: Sundtjønn – Øvre fjellstul t/r

LENGDE PÅ ETAPPEN: ca. 5 km én vei

VANSKELIGHETSGRAD: Lett

ADKOMST: Bil opp Numedal og videre opp til Veggli der det er skiltet til Vorset (bomvei). Parkering ved Sundtjønn/folkehjelpshytta. Følg merket skiløype sørover øst for Vorsettjørn og Larsetjørn.

KART: Sigdal og Rollag 1:50.000 eller Norefjell og Blefjell 1:100.000

VERDT Å MERKE SEG: Hytta er ubetjent (uten proviant). Husk DNT-nøkkelen.

3600.no

Se alle innlegg