Ut på ski: til og fra og rundt Selsli

Kongsberg og Omegn Turistforening sin hytte Selsli ligger idyllisk til på Baklifjellet rett sør for Løkabrua i Jondalen.

Terrenget rundt hytta er variert, men det er dominert av myrer og vann. Det gjør det perfekt for skigåing.

Tekst: Ingunn Våer

Selslihytta ligger på 730 m.o.h. og har 24 sengeplasser. Det er en ubetjent DNT hytte låst med standard DNT-nøkkel. Her finner du ved, gass og kokemuligheter, sengetøy og mat har du med selv.

Hytta er romslig og det er vanligvis god plass. Den består av hovedhytte og et anneks med fire sengeplasser og plass til hund.

Tre turforslag

Den enkleste måten å komme seg til Selsli på ski, er å starte fra Barmen. Dit kommer vi ved å kjøre vestover fra Kongsberg, ta av Barmenveien like før 60- sonen på Meheia og følge den helt opp til den gamle plassen Barmen. Det er om lag 19 km hit fra Kongsberg. Så er det bare å gå rett opp bakken til man møter Knuteløpsløypa i Bjønndalen. Den er merka og var oppkjørt til Knuteløpet første helga i mars.

Det er drøye 5 km fra Bjønndalen til Selsli, og løypa går i et variert og svært innbydende terreng.

Foto: Espen K.

Med det er flere veiere til Selsli.

Istedenfor å starte fra Barmen, kan vi begynne turen helt nede på Meheia. Da kan vi bruke bussen og trenger ikke komme tilbake til utgangspunktet. Bussen stopper i 60-sonen like før jernbaneundergangen. Vi går igjennom den og følger veien til høyre i retning Brånabekk. Etter en drøy kilometer på veien, viser skilt hvor den merka skiløypa tar av rett nordover. Den følger vi helt opp til Lisetrene og videre til vi møter Knuteløpsløypa rett nord for Rundetjern. Vi svinger vestover i det fineste skiterreng som tenkes kan, og er snart nede i Bjønndalen og møter de som kommer opp fra Barmen og slår følge med dem videre til Selsli.

Fra Meheia til Selsli er det om lag 16 km, og høydeforskjellen er ca 400 meter.

Vi kan også komme til Selsli fra vest. Knuteløpstraseen går rett forbi hytta. Den begynner på Mjaugetjørn like før Bolkesjø. Løypa er merka og kjørt til Knuteløpet første helga i mars. Den stiger jevnt opp forbi Ruasetra og opp på nordsida av Selslinatten. Da har vi steget ca 280 m fra Mjaugetjørn. Derfra er det noe nedover en liten kilometer fram til hytta.

Hele strekningen er på 11 km.

Selsli. Foto: Gustafsson
Foto: Arild S.
Selsli. Foto: Espen K.

Det er selvfølgelig helt perfekt å tilbringe en dag eller tre på Selsli og utforske det fine skiterrenget rundt hytta. Det er ikke flere merka skiløyper enn de som er nevnt hittil, men det er ganske uproblematisk å streife rundt på Baklifjell med et godt kart (Fossøy sitt Meheia) og med litt kunnskap om ferdsel i vinterfjellet.  Prøv området mellom Plankedammen og Korstjerna! Åpent og fint med vide utsyn.

To alternativer for å bruke helga på Selsli.

Man kan jo gå Knuteløpsløypa fra Mjaugetjørn til Kongsberg med overnatting på Selsli. En enestående fin og variert tur på ca 32 km.

Eller man kan ta bussen til Meheia og gå inn til Selsli. Etter et hyggelig opphold i den trivelige hytta, kan man gå hjem til Kongsberg neste dag.

God tur!

Kongsberg og omegns Turistforening

3600.no

Se alle innlegg