Usette verker på Lågdalsmuseet

Rolf Hansen var en innflytelsesrik keramiker som bodde og jobbet i Kongsberg frem til sin bortgang i 2004. Nå har Lågdalsmuseet hatt æren av å utstille noen av hans usette verk.

Av: Hanna Sundling og Benjamin Holter

Siden han etablerte Kongsberg keramikk sammen med to andre venner i 1947 og frem til han gikk bort i 2004, jobbet Rolf Hansen flittig. Han var en inspirasjon for mange keramikere og fikk utdelt en mengde priser, blant annet en gullmedalje ved den internasjonale utstillingen av moderne keramikk i Cannes i 1995 og Norske Kunsthåndverkeres ærespris i 2003. På toppen av det hele ble han utnevnt til ridder av 1. grad hos Den Kongelige Norske Sankt Olavs Orden.

Selv har han blitt inspirert av mange forskjellige ting gjennom sitt liv; mayaindianerne, sin kone, folkekunst fra Numedalen. Kunsten hans var alltid i endring, og det kan du klart og tydelig se hvis du går på utstillingen hans. Han hadde en unik evne til få alt til å se spesielt ut.

– Han pustet liv inn i helt alminnelige ting, forteller Elena Teigen, som har fått sommerjobb som guide på Lågdalsmuseet.

Keramikken hans er stilt ut i montre utenfor Storsalen, sammen med diplomer og verktøy fra hans arbeidsplass i Kongsberg. Utstillingen er imponerende, og det er lett å forstå hvorfor han vant de prisene han vant når man går blant glassmonterne som inneholder kunsten han produserte gjennom sitt liv.

Det var mange som ble inspirert av Hansen; blant dem er hans sønner Vegard og Heming Hansen, og Tone Lundberg, som har tilknytning til Kongsbergkeramikken. De har alle drevet med kunst en stund, og har nå hatt sin utstilling i annen etasje på muséet, kalt «Rolf Hansens etterfølgere».

– Den er virkelig verdt å se på, sier Gry Charlotte Ljøterud, mens hun viser oss de nyeste verkene. Den blir tatt ned 15. juli, så man burde skyndte seg å sjekke den ut.

Selv om etterfølgernes utstilling snart tas ned, så kommer Rolf Hansens «Keramikk til Glede»  til å forbli på muséet. Det er jo tross alt her den hører hjemme.

3600.no

Se alle innlegg