Ung og uredd: – Jeg er feminist

joscha3

[addtoany]

Joscha Ernst kom ut av skapet i fjor. Nå bruker 18-åringen alt han har av erfaringer i politikken.

Ung og uredd: – Jeg er feminist

Tekst og foto: Bjørn Isaksen

Navn: Joscha Ernst
Alder: 18 år
Driver med: Elev på Kongsberg videregående skole, leder i Buskerud SU (Sosialistisk Ungdom), 1. vararepresentant for SV i Kongsberg kommunestyre og ivrig utøver på barytonsaksofon.

– Ja, jeg er skeiv, sosialist og feminist, slår Joscha Ernst fast.

– Norge er et av verdens mest likestilte land, men det er likevel ikke likestilt nok. For hver hundrelapp menn drar inn i lønn, tjener kvinnene 65 kroner. Penger er makt, makt er frihet og derfor er ikke friheten likt fordelt mellom menn og kvinner. Det er urettferdig – derfor brenner jeg for enda mer likestilling, og derfor kaller jeg meg feminist.

– For meg handler sosialisme om frihet for hver enkelt.

– Et fritt marked, helt uten statlig styring der markedskreftene får styre alt, definerer oss blant annet inn i ulike kjønnsroller. Markedet legger føringer for hvordan vi skal kle oss, hvordan vi skal oppføre oss og hva som er viktig for å lykkes. Det fører til et stort press, spesielt på ungdom, og det er veldig mange unge som sliter psykisk. Dette har jeg lyst til å gjøre noe med, og derfor er jeg sosialist, sier en engasjert 18-åring.

[the_ad_group id=»120″] [the_ad_group id=»119″]

Joscha er født i Berlin, og da han var fem-seks år gammel fant familien Ernst ut at de ville flytte vekk fra den tyske storbyen. Valget falt på Kongsberg og Gamlegrendåsen. Men da Joscha var 13, ble også Åsen for urbant og familien flyttet til et småbruk like ved jernbanebrua på Meheia.

– Den største overgangen var egentlig det å bytte skole og miljø. På Skrim ungdomsskole var det plutselig mange som var interessert i jakt og fiske og traktorer. Dem var det ikke mange av på Åsen. Men det var egentlig helt greit å flytte til Meheia, forteller Joscha.

– Jeg fikk mye tid til å tenke og fant også ut hva et godt kollektivtilbud betyr for de som bor litt utafor bykjernen. Det er selvfølgelig noe jeg jobber for i politikken.

Ved juletider i fjor kom en 17 år gammel gutt ut fra skapet og sto fram som homofil

– Jeg visste at familien min ville takle det helt greit, men jeg var veldig nervøs for hvordan venner og bekjente skulle reagere, men det gikk helt fint! sier Joscha.

– Før jeg bestemte meg for å åpne skapdøra og komme ut, ble det noen år med litt vanskelige tanker og vurderinger. Kanskje det bare er en fase og snart går over? Men jeg ble jo sikrere og sikrere, og det var en stor lettelse å kunne komme ut. Jeg burde gjort det mye tidligere, smiler Joscha.

– Det betyr også at jeg har mange erfaringer som jeg selvfølgelig tar med inn i politikken. Jeg tror jeg kan sette meg inn i situasjonen til mange, særlig unge, som sliter. Det er et stort problem i dag. Unge mennesker er så hardt presset på alle områder at de blir syke av det. Derfor brenner jeg også for et mye bedre tilbud innen psykisk helse.

– Knekker du beinet blir du lagt inn med en gang. Knekker du sjela kan du kanskje komme neste torsdag…

Joscha er mildt sagt engasjert i politikken. Men hva er viktig i Kongsberg?

– Bedre kollektivtilbud, bedre tilbud innen psykisk helse og at kulturtilbudene må bli et tilbud til alle – ikke bare de med ressurssterke foreldre, mener Joscha.

– Det er ofte for store krav til engasjement fra foreldre. Det må kjøres hit og dit, det er dugnader og det koster penger. Du kan godt hevde at det ikke er mye forlangt, men hvis du ser på hvem som faktisk deltar, så er det en skjev fordeling. Det vil jeg jobbe for å endre!

[the_ad_group id=»120″] [the_ad_group id=»119″]

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg