Toner fra byen: Ulf Myrvold

Jazzbyen Kongsberg aler opp musikere som markerer seg i inn – og utland. Ulf Myrvold er en av dem – og her får du et lite innblikk i hans musikalske univers.

Navn: Ulf Myrvold (57)
Instrument: Blues/roots, slidegitar og munnspill

Når fant du ut at du skulle gå denne veien?
– En studiekamerat spilte en dag på bluesmunnspill for meg, det må ha vært i 1978 tror jeg. Da ble jeg umiddelbart hekta, forteller Ulf Myrvold.

Var det noe lokalt her i Kongsberg som inspirerte deg?
– Det var to karer som betydde mye for meg, men som dessverre begge er gått bort nå. Det var Rune Olsen og Oddvar Hansen.

Hvilke type oppdrag får du som musiker?
– Jeg og bandet spiller sammen i Ulf Myrvold band. Sammen har vi spilt på blant annet Bluesklubben i Kongsberg, Kongsberg Jazzfestival og Buckleys Blues ’n Roots Joint. Vi skal også spille på den årlige sommerfesten til Østkanten og Oslo Bluesklubb. Dette er typiske spilleoppdrag vi gjør.

Hvordan ser du på det å leve av musikken?
– Det har alltid vært vanskelig å leve av musikken – og har nok ikke blitt lettere med årene heller. Jeg har selv aldri hatt noen vesentlige inntekter basert det musikalske. Det er generelt få steder i Norge der man kan spille live, så det å klare å leve på musikken alene er det vel bare et fåtall som får til.

Hva anser du som ditt karrieremessige høydepunkt så langt?
– Det å få spille på Jazzfestivalen er jo stas – også har jeg faktisk opptrådt på Rockefeller for endel år siden, dette må også nevnes som ett av høydepunktene.

Har du en hatt en opplevelse eller situasjon som på sikt har får deg til å smile, -men kanskje var litt flau der og da?
– I overmot over god mottagelse på Rockefeller endte jeg av en eller annen grunn oppe på toppen av høyttalersøylene. Det var litt ekkelt når søylene begynte å svaie, så jeg måtte klatre forsiktig ned igjen!

Om du skulle gjort et musikalsk samarbeid med en annen artist, levende eller død, hvem ville dette vært?
–  Blind Willie Johnson har en intensitet og originalitet i musikken som er makeløs. Han ble tilfeldig fanget opp av Alan Lomax i 1930 (en Amerikansk musikkviter som samlet inn folkemusikk). Sammen gjorde de 15-20 innspillinger, disse innspillingene har siden inspirert musikere opp igjennom historien.

Er Blind Willie Johnson å anse som ditt største forbilde?
– Nei, det må være Ry Cooder. Dette er fordi han er så møysommelig og har lært seg gammel Amerikansk tradisjonsmusikk. I tillegg har han tatt den med inn i nye spennende arrangementer.

Noen høydepunkter for din del fra Kongsberg jazzfestival?
– Utvilsomt da Buddy Guy herjet rundt på Kirketorget!

Hvordan ser din musikalske fremtid ut?
– Vi skal i studio til høsten, så får vi se om det kan åpne for flere opptredener rundt omkring.

Din største musikalske drøm?
– Det har i mange år vært å arrangere den gamle musikken sammen med musikere som er dyktige nok og engasjerte nok til å bevare særpreget – vi er veldig nære ved å få dette til nå.

Hva ønsker du å formidle med akkurat din musikk?
– Den musikken som opptar meg treffer i hele kroppen, knapt noe kan formidle følelser på samme måte som spontan og ekte musikk!

 Hva ønsker du å si til andre som vil følge drømmen?
– Det har en pris, men det er verdt det!

3600.no

Se alle innlegg