TV-stjerner fra Kongsberg I Kongens Klær

Magnus og Erlend har vært på se på tv-skjermen siden desember. Foto: Privat

Erlend Andreas Longva (21) og Magnus Løver (21) fra Kongsberg har stadig vært å se på skjermen i tv-serien I Kongens Klær på MAX. Selv om de begge nå har dimittert, tok vi en prat med de tøffe gutta.

«Uerfarne 19-åringer fra hele landet skal i løpet av ett år lære å være Norges ansikt utad og ha ansvar for Oslos sikkerhet. I serien I kongens klær kommer MAX tett på Hans Majestet Kongens Garde.» kan vi lese i pressesidene til Discovery.no.

MAX fikk tilgang til alle av Gardens kompanier, og fulgte de unge soldatene i blant annet rekrutten, drilltroppen, gardemusikken, patruljetroppen og geværkompaniene, i flere uker i fjor.

To av deltakerne de fulgte er fra Kongsberg, og gutta har svart ærlig på de tøffe takene man må igjennom som en del av Garden, og hvordan akkurat de havnet i kameraets søkelys under innspillingen av «I Kongens klær.»

3. gardekompani. Foto: Discovery

Attitude og humor

21 år gamle Magnus Løver innrømmer han ikke helt hadde planlagt å havne i rampelyset.

– Det var helt tilfeldig. Først filmet de hele troppen vår [på 80 stykker, journ.anm], men det endte til slutt med at de kun filmet meg. De synes jeg hadde en humoristisk holdning og «attitude» som skilte seg litt fra de andre ”hovedpersonene” og akkurat en slik
person de så etter i følge dem, forteller Magnus til 3600.no.

Foto: Privat

Erlend på sin side, søkte seg i utgangspunktet bare inn i garden som en vanlig gardist, men på den andre delen av sesjonen spurte de så om han ville prøvespille til gardemusikken.

– Det hadde jeg så klart lyst til! smiler Erlend og forteller han hadde hørt mye positivt om det fra folk han tidligere hadde spilt sammen med i guttemusikken.

– Etter hvert fikk jeg brev i posten med notene til prøvespillet, så da var det bare å øve på det. Heldigvis for meg hadde jeg en fantastisk spillelærer på kulturskolen, Bjørn Bogetvedt, som ga meg mye hjelp med å øve inn det som skulle spilles. Bjørn har forøvrig tatt over som dirigent for gardemusikken etter Eldar Nilsen, musikkmajoren da jeg var inne, skryter Erlend.

Magnus hadde ingen erfaring med å spille instrumenter fra tidligere, så her ble det en litt annen sesjon.

– Jeg ble tilfeldig valgt i garden da jeg var på sesjon, og jeg visste ingenting om
garden fra før, innrømmer Magnus.

Utfordrende tid

Magnus Løver. Foto: Privat

Det er helt klart en del utfordringer ved å tjenestegjøre i garden, og guttene forteller litt om de forskjellige prøvelsene som har kommet deres vei.

– Som i militæret ellers, er det hardt og slitsomt med mange døgn uten mat, søvn og
motivasjon fører til sitt. Spesielt for meg som vaktgardist var det til tider veldig
slitsomt å stå på vakt, flere timer stående helt alene. Midt på natten. Fra bitende
minusgrader om vinteren, til kokvarme sommerdager i ulluniformen, sier Magnus.

For Erlend var det andre utfordringer, da det å spille instrument var en sentral del av det å være med i Gardemusikken.

– I starten var det helt klart det å komme inn i rutinene med vasking, stryking og pussing som var det tøffeste. Det var også veldig mye som skulle øves inn med korpset. I tillegg til dette var det i starten utfordrende å utføre konsertoppdrag. Garden har et rykte på seg for å være de svært effektive når det kommer til rigging av scene. Jeg var med i den såkalte “lastegruppa” – som hadde oppgaven med å rigge til og pakke ned alt av sceneutstyr. Rekorden vår for nedrigging av scenen var på 11 minutter og 28 sekunder. Det er også verdt å nevne at marsjering, spilling og bæring av en 12 kilo tuba opp Slottsbakken, ikke er noen spøk! forteller Erlend.

Det er ikke bare bare å bære en tuba heller. Foto: Privat

Gutta innrømmer det var mange følelser i sving da de så seg selv på tv. 

– Det var veldig rart. En blanding av flaut, kleint, kult og veldig morsomt. Det aller beste er å se tilbake på dagene i militæret nå så lenge etterpå. De første episodene som vises på tv skjermen er jo blitt over 2 år siden så det er veldig artig å se tilbake. Siden det er så lenge siden husker jeg ikke alt jeg har sagt og blir stadig overrasket over mine egne kommentarer, smiler Magnus.

– Jeg synes det var morsomt at de fulgte oss gjennom året i garden. Personlig hadde det ikke noen særlig innvirkning på meg, men var litt ekstra stas å jobbe mens man blir filma. Også veldig gøy når man kan se seg selv på TV i ettertid, forklarer Erlend.

Følelsen av savn var også tilstede under tiden i troppen.

– Mest av alt savnet jeg familie og venner. Det merket jeg best de første to månedene under rekrutten. Samtidig var ikke veien fra Oslo til Kongsberg veldig lang, og det ble en del turer hjemom når vi fikk helgepermisjon, forteller Erlend.

– Jeg savnet den rolige og stille byen, bare å kunne være fri å gjøre det jeg har lyst tid.
Være med familie og venner, bare slappe av. Savnet også følelsen av å være trygt hjemme i min egen by, svarer Magnus

Siste episode av I Kongens Klær sendes på MAX torsdag 9. februar. Men du kan se alle episodene på nett her:

https://www.dplay.no/programmer/i-kongens-klr 

 

Oppdatering: Etter at vi delte saken på Facebook, har vi også fått vite at Kongsbergjenta Hanne S. Mortensen også har vært å se i tv-serien. 

 

 

 

 

3600.no

Se alle innlegg