Toner fra byen: Axel Skalstad

Jazzbyen Kongsberg aler opp musikere som markerer seg i inn- og utland. Axel Skalstad er en av dem, og her får du et lite innblikk i hans musikalske univers.

Navn: Axel Skalstad (23)
Instrument: Trommer/perkusjon
Bakgrunn: Student ved Jazzlinja – NTNU i Trondheim. Trommeslager/perkusjonist. (Slag og rytmeinstrumenter som ikke er en del av trommesettet i et band.

Når fant du ut at du skulle gå denne veien?
– Jeg tror det var da jeg gikk på musikklinja ved St. Hallvard videregående skole i Lier. Der traff jeg endelig jevnaldrende og likesinnede mennesker med samme gnist og lidenskap for musikk som meg selv, forteller Axel.

Var det noe her i Kongsberg som inspirerte deg?
– Jeg vokste nærmest opp i musikksjappa til far min i Bussedalen, en butikk som han drev frem til jeg var i tenårene. Det å få være i butikken der, bare henge rundt og møte alle de lokale musikere var kjempestas.
– Tilflukt, ungdomsklubben som var i Kongsberg tidligere – skulle ønske jeg fikk opplevd mer av denne. Men jeg husker en konsert der som storebror hadde med sitt band «Mother Goose» eller «Fetscher Gain», litt usikkert på hva de het akkurat da – det var utrolig kult å få oppleve.
– EnergiMølla har vært en super inspirasjonskilde! Et forbilde for aksept og presentasjon av kultur og musikk i alle ender. Mine første konserter var vel der på Ungdommens Kulturmønstring. Husker også veldig godt de få gangene de arrangerte var U-18 konserter – det var stort!

– Men noe som har fulgt meg hele livet – enten jeg ville det eller ikke, er jo selvfølgelig jazzfestivalen i Kongsberg! Varme sommerdager med jazz, god stemning og sommerferie har nok vært en avgjørende faktor for hvor jeg er nå.

Hvilke typer oppdrag får du som musiker?
– Som freelance kan det dukke opp alle typer tilbud på kryss og tvers av sjangre og settinger. De oppdragene jeg jobber for å få er opptredener med band jeg arbeider sammen med. Som musiker får man sjeldent ting servert på sølvfat, så når det kommer til spilleoppdrag er organisering, planlegging og booking en utrolig stor del av jobben. Jeg spiller også med artister hvor jeg bare er musiker i bakgrunnen, de har gjerne folk som booker for dem.

Hva anser du som ditt karrieremessige høydepunkt så langt innen musikken?
– Det må være da jeg spilte på Kongsberg jazzfestival med Krokofant, Erlend Slettevold og Kjetil Møster!

Har du hatt en opplevelse eller situasjon som på sikt har fått deg til å smile, men kanskje var det litt nedtur, flaut eller håpløs der og da?
– Ja, jeg klarte å presentere saksofonist i Krokofant, Jørgen Mathisen, for «Per Mathisen» på vår første konsert på jazzfestivalen i Kongsberg. Per Mathisen er en musiker som er stikk motsatt av Jørgen – og i jazzmiljøet er det som «å banne i kjerka» Jeg var så nervøs i det jeg skulle presentere bandet at jeg klarte å si det jeg visste jeg ikke skulle si!

Om du skulle gjort et musikalsk samarbeid med en annen artist, levende eller død, hvem ville dette vært?
– Den første jeg tenker på er Jimi Hendrix. Han er den råeste musikalske pioneren innen power-trio formatet, noe jeg liker veldig godt å jobbe med.

Er Hendrix å anse som ditt største forbilde?
– Han er et veldig stort musikalsk forbilde, men jeg har så mange forbilder! Mennesker utmerker seg og gjør de mest fantastiske ting. Det å bestemme seg for bare én person blir rett og slett for vanskelig.

Noen høydepunkter fra Kongsberg jazzfestival?
– Det må være alle de gangene Paal Nilssen-Love har spilt konserter.

Hvordan ser din musikalske fremtid ut?
– Jeg håper på å kunne leve av musikk på et eller annet plan, men det viktigste må være at jeg synes det er gøy og at jeg får noe ut av å gjøre det selv.

Hva er din største musikalske drøm?
– Å oppleve nye plasser og treffe nye mennesker, via musikken. Jeg har ingen behov for å spille på de største festivalene eller konsertene. Men så lenge jeg har det kult med min musikk, og folk er på konsert for å høre på nettopp det – da er drømmen min oppfylt.

 Hva ønsker du å formidle med akkurat din musikk?
– Følelser!

Hva vil du si til andre som vil følge drømmen?
– Stå på! Det er ikke alltid like lett, men man må betale litt for å leve ut drømmen!

3600.no

Se alle innlegg