Toner fra byen: Marit Lund Bjørnsen

Jazzbyen Kongsberg aler opp musikere som markerer seg i inn – og utland. Marit Lund Bjørnsen er en av dem – og her får du et lite innblikk i hennes musikalske univers.

Navn: Marit Lund Bjørnsen (24)
Instrument: Trombone
Bakgrunn: Klassiske musikkstudier fra Stavanger, videreutdanning i tidlig-musikk. Studerer nå barokktrombone i Den Haag i Nederland.

Når fant du ut at du skulle gå denne veien?

– Året på folkehøyskole var avgjørende for at jeg tok hobbyen min videre til studier. Hjemme i Kongsberg var det ingen av mine jevngamle som drev med musikk. Det var veldig spesielt, men samtidig godt å komme på Toneheim folkehøyskole – der jeg møtte andre på min egen alder som hadde de samme interessene som meg, forteller Marit.

– Interessen for tidlig-musikk dukket opp siste året i Stavanger og fant ut at konservatoriet eide et sett med barokktromboner. Jeg husker jeg og et par kamerater nærmest sprang opp trappene til skolebiblioteket, og fant en cd med musikk fremført på historiske instrumenter. Jeg ble veldig nysgjerrig på denne musikken. Jeg ville lære mer – nå er jeg i Den Haag og gjør nettopp det!

Var det noen lokalt her i Kongsberg som inspirerte deg?
– Absolutt – det er mange! Kjell Isaksen fikk meg med i byens symfoniorkester. Dag Kolstad tok meg med til Oslo på min første brassband-konsert, og dirigent Gunnar Lindtvedt ga meg det som skulle bli min aller første trombone-plate.

Hvilke type oppdrag får du som musiker?
– Det er veldig variert. Jeg har hatt spilleoppdrag i orkester og som en del av ensembler på ulike private og offentlige arrangementer. Jeg har hatt oppdrag på gudstjenester og som instruktør i skolekorps. Før jul var jeg med på min første TV-innspilling for et landsdekkende program i Nederland og det var en helt ny opplevelse. Utenom de oppdragene jeg får, brenner jeg for å skape og arbeide med egne prosjekter.

Hvordan er det å leve med musikken?
– Musikerlivet er spennende og utfordrende. Jeg får oppleve så mye og lærer noe om meg selv som menneske og musiker hele tiden.

Hva anser du som ditt karrieremessige høydepunkt så langt innen musikken?
– Det er et stort spørsmål. Det er mye kjekt jeg har fått gjøre, og mange flinke folk jeg har spilt med – så det er flere topper.

– I 2014 reiste en gruppe av tidlig-musikk studentene ved konservatoriet til Italia og gjorde musikk fra Claudio Monteverdis «Selva Morale e Spirituale». En av konsertene var i Santa Barbara kirken i Mantova – definitivt en av de beste spilleopplevelsene jeg har hatt. Jeg må også trekke frem samarbeidsprosjekt konservatoriet hadde med Orchestra of the 18th century i fjor. Det å sitte side om side, å spille med så gode og erfarne orkestermusikere er definitivt på topplisten!

Har du hatt en opplevelse eller situasjon som på sikt har fått deg til å smile, men kanskje var litt flau der og da?
– Jeg husker en tidlig 17.mai-morgen, der vi marsjerte og stoppet ved Kongsberg kirke. Det var en del folk som hadde samlet seg for kransenedleggelse og tale fra ordføreren. Tamburmajoren befaler «venstre om», jeg snur – og synes folk smiler så veldig til meg. Jeg smiler stolt tilbake – før jeg diskré kikker til siden og oppdager at jeg har snudd feil vei og står med ryggen til hele korpset! Det hele var skikkelig flaut, men ordentlig komisk – skulle gjerne vært tilskuer og sett det hele!

Noen høydepunkter for din del fra Kongsberg jazzfestival?
– Vilay Iyer trio i kirka med Marcus Gilmore på trommer – det var en sykt bra konsert. Selv var jeg med Kongsberg Storband for noen år siden da de gjorde et program med musikk av Tom Waits, – det var en skikkelig kul opplevelse og absolutt et av høydepunktene!

Hva ønsker du å formidle med akkurat din musikk?
– Å skape en stemning og relasjoner med publikum. Gjøre musikken tilgjengelig for de som har musikkunnskap, og de som ikke har det!

Hva ønsker du å si til andre som vil følge drømmen?
– Ting kommer ikke av seg selv, du må jobbe hardt og ta initiativ. Du må finne din egen måte å gjøre det på. Vær åpen, prøv ut forskjellige ting og still spørsmål. Kjenn på hva du føler gir deg energi og gjør det mest mulig!

3600.no

Se alle innlegg