Se siloen bli spist på 37 sekunder.

I rundt 58 år hadde Sildetomta i Kongsberg sitt eget landemerke: en gigantisk silobygning.

Den gamle kornsiloen stod der lenge i ensom majestet og når E134 kom, kunne man ikke unngå å legge merke til bygningen når man kjørte gjennom byen – enten om det var fra øst eller vest.

Siloen ble reist i 1956 etter at et andelslag med bønder fra Numedal, Sandsvær og Kongsberg spleiset på det hele for å slippe å reise helt inn til hovedstaden for å levere inn kornet sitt.

Saken fortsetter under bildene.
Sildetomta før siloen. 1951. Foto: Widerøe
1952. Foto: Widerøe
1964. Foto: Widerøe
1964 fra en annen vinkel. Foto: Widerøe
For mange er det nok rart å tenke på at hovedveien gjennom byen ikke gikk gjennom Sildetomta. Dette er fra 1970. Foto: WiderøeFelleskjøpet tok etter hvert over eiendommen og i et tilbygg ved siden av, har det både vært butikk, kiosk, pizzabakeri og blomsterbutikk.

 

Les også: Husker du: videosjappene

Planen om et eget landbrukssenter ble det aldri noe av og i 1987/88 flyttet Felleskjøpet ut til Skrubbmoen hvor det fortsatt ligger.

Etter det ble siloen forlatt til vær og vind, grafitti, ymse aktiviteter, en svær illustrasjon av en saxofon i regi av Kongsberg Jazzfestival og 31 meter høy klatrevegg for byens klatreklubb, K3.

Bygget brant ned i 2008 og sildetomta står i dag mer eller mindre tom og skal snart bli til et spennende boligprosjekt. Foto: Anniken Tangerud

Nå planlegges det et stort og spennende bolig- og næringsprosjekt der. Les mer om dette her: Sildetomta – før og snart. 

Se en timelapse av Siloens endetur.

Den 3. november, 2014, var derimot dens 58 år lange eventyr slutt.

En diger kran begynte å tygge seg sakte men sikkert gjennom de tykke betongveggene og etter en snau uke, var det kun støv igjen av dens mange minner.

 

 

 

Del og lik!
  •  
  •  

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg