Se siloen bli spist på 37 sekunder.

I rundt 58 år hadde Sildetomta i Kongsberg sitt eget landemerke: en gigantisk silobygning.

Den gamle kornsiloen stod der lenge i ensom majestet og når E134 kom, kunne man ikke unngå å legge merke til bygningen når man kjørte gjennom byen – enten om det var fra øst eller vest.

Siloen ble reist i 1956 etter at et andelslag med bønder fra Numedal, Sandsvær og Kongsberg spleiset på det hele for å slippe å reise helt inn til hovedstaden for å levere inn kornet sitt.

Saken fortsetter under bildene.
Sildetomta før siloen. 1951. Foto: Widerøe
1952. Foto: Widerøe
1964. Foto: Widerøe
1964 fra en annen vinkel. Foto: Widerøe
For mange er det nok rart å tenke på at hovedveien gjennom byen ikke gikk gjennom Sildetomta. Dette er fra 1970. Foto: WiderøeFelleskjøpet tok etter hvert over eiendommen og i et tilbygg ved siden av, har det både vært butikk, kiosk, pizzabakeri og blomsterbutikk.

 

Les også: Husker du: videosjappene

Planen om et eget landbrukssenter ble det aldri noe av og i 1987/88 flyttet Felleskjøpet ut til Skrubbmoen hvor det fortsatt ligger.

Etter det ble siloen forlatt til vær og vind, grafitti, ymse aktiviteter, en svær illustrasjon av en saxofon i regi av Kongsberg Jazzfestival og 31 meter høy klatrevegg for byens klatreklubb, K3.

Bygget brant ned i 2008 og sildetomta står i dag mer eller mindre tom og skal snart bli til et spennende boligprosjekt. Foto: Anniken Tangerud

Nå planlegges det et stort og spennende bolig- og næringsprosjekt der. Les mer om dette her: Sildetomta – før og snart. 

Se en timelapse av Siloens endetur.

Den 3. november, 2014, var derimot dens 58 år lange eventyr slutt.

En diger kran begynte å tygge seg sakte men sikkert gjennom de tykke betongveggene og etter en snau uke, var det kun støv igjen av dens mange minner.

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg