– This is amazing!

Bli med Sondre Lerche og bandet hans på en aldri så liten gruvetur.

Det er fredag morgen i bergstaden ved Lågen. Solen skinner. Det er ikke en sky på himmelen og fuglene synger friskt i bakgrunnen.

Dagen kunne nesten ikke blitt mer idyllisk og vi står utenfor inngangen til en av byens største stoltheter, Sølvgruvene, og venter…

… venter på at de som har overnattet i en rød turnébuss som har stått på parkeringsplassen her hele natten, skal våkne.

For det er ikke hvem som helst som har sovet der i natt.

Det er ingen ringere enn Sondre Lerche (34) og bandet hans.

crewutenfor1
Lerche og folkene hans smilte om kapp med solen – og husket på å gratulerer Yngvild og Energimølla med prisen de nylig vant. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

Klokken passerer 10 og sakte, men sikkert, tasser de ut én etter én. Turnemanageren, Michael, smiler bærende på en kopp kaffe.

Sovet godt? spør vi undrende da Sondre Lerche kommer bort.

– Jeg har sovet steingodt! svarer han umiddelbart og smiler varmt i solen.

Vi tviler ikke. Den verdenskjente låtskriveren, sangtekstforfatteren, filmkomponisten, gitaristen, sangeren, tv-personligheten og popartisten (for å nevne noe), er nemlig litt over halvveis i hans mest omfattende Norgesturné noensinne, så dette livet er han nok vant til.

Men det er første gangen han våkner utenfor Norges eldste og mest kjente bergverk.

Grunnen til dette er egentlig ganske enkel: 34-åringen skal holde en konsert på Energimølla i kveld (10. mars) og Yngvild Kristensen, møllas daglige leder og bookingansvarlig, sørget for at artisten og bandets hans fikk et spennende avbrekk fra turnélivet: en guidet gruvesafaritur i sølvgruvene.

Så, etter en kort introduksjon fra Bergverksmuseets guide, Halvor Sælebakke, var det på tide å sette seg i de skranglete vognene, ta turen 2,3 kilometer inn i fjellet og begynne omvisningen.

crewutenfor
Sikkerhet først. Sælebakke har så å si vokst opp i gruvene med en far som jobbet ved Bergverksmuseet, så han kan sin historie – og vel så det. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no
crewvogn
Foto: Anniken Tangerud

Man kan saktens si at Lerche, som fikk platekontrakt allerede som 16-åring, har turnert over hele verden og bor i Williamsburg New York (og Oslo), kan en ting eller tre om eksotiske steder, men 34-åringen hadde faktisk ikke vært inne i en gruve før – frem til denne dagen kom.

Det gjorde inntrykk.

Historie
Det er ikke hver dag gruvene får såpass celebert besøk. Foto: mobil, Anniken Tangerud, 3600.no

– Det her var stas, forteller han ivrig da vi spør han om han har vært med på noe lignende idet vi er halvveis i omvisningen.

– Her var det mye historie jeg ikke var klar over.

– Dette var jo nybrotsarbeid. Så jeg er imponert. Bare tenk på de forholdene de jobbet under og hva de fikk til. Nei. Det er superkult, legger han til.

Halvor Sælebakke har vist og fortalt både om bergverkets historie, geologi, ingeniørkunst og alt mellom himmel og jord, mens vi har gått rundt inni gruvegangene og lyttet nysgjerrig.

LercheMedHhjelm
Måtte jo teste ut vognene. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no
LercheTog2
Stolt vognfører (på liksom). Foto: Anniken Tangerud, 3600.no
LercheTog
Det meste må dokumenteres. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no
LercheAlene
Strike a pose. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

Så er det tid for lunsj. I selveste festsalen. 2.300 meter inn i fjellet. 342 meter under overflaten.

Les også: Kom og opplev festsalen i Sølvgruvene! – noe litt utenom det vanlige

– This is amazing! utroper Sondre til bandmedlemmene sine i det han setter seg ned ved et langstrakt og dekket bord inne i den vakre festsalen.

Hvor viktig er det for et band på turné å være med på ting som dette?

– Det er veldig viktig, svarer Sondre.

– Vi trenger slike avbrekk for å tenke på noe annet og få nye impulser.

For på samme måte som toppidrettsutøvere, må dere alltid prestere deres beste på hver eneste konsert?

– Nettopp. Vi må alltid gi vårt beste. Alltid «be on top». Hver kveld. og da må vi gjøre slike ting for å bryte opp turnelivets faste rutiner.

– Men det er gøy å være på turné altså! legger han til.

LercheGjeng
Sterkt samhold. Her er bandet sammen med turnémanageren, Michael. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

I april har Sondre og bandet hans holdt sammen i hele 6 år og det sterke samholdet, den kreative energien og varmen dem imellom, er svært levende.

Et godt eksempel på hvordan de holder kreativiteten oppe, er bandets daglige videoserie, «Scented Candles», på Lerches instagramprofil.

Og som seg hør og bør når man befinner seg i Norges største sølvgruve, benyttet de anledningen til å spille inn den der.

Hvordan den filmen endte opp, kan du se på profilen hans.

Det var en svært glad og fornøyd artist som hilste på solen igjen da det hele var over og i kveld vil altså artisten invitere til en heidundranes konsert i Norges beste helårsarrangørkonserthus, Energimølla!

ferdig
Fornøyd gruvesafarigjeng vel ute igjen. Klar for konsert i kveld. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg