Teglsteinene fra den gamle korskirken i Kongsberg

Det er kjekt å ha kontorlokaler i Kirkegata. 

Når man flytter til sentrum, ønsker å stille ut lokalhistoriske skatter og ber publikum om hjelp, tar det ikke lang tid før det «renner inn døra» – med den ene interessante tingen etter den andre. 

Her om dagen kom til og med byantikvaren Hilde Roland innom og hun hadde med seg det de tror er selveste teglsteinene til den aller første kirken i Kongsberg. 

Den første kirken her i bergstaden ble bygget i 1631. Den laftede korskirken hadde et stort vesttårn av samme bredden som skibet og et høyt, slankt spir, og ble plassert noe nord for dagens kirke. 

Les mer om den første kirken her. 

Tidligere hadde gudstjenestene blitt holdt i det kongelige huset som lå der Rådhuset ligger i dag, men huset brant ned i 1631, og en ny kirke kom på plass og ble innviet 2. oktober samme år. 

Denne kirken var i bruk helt frem til dagens kirke ble innviet den 17. september, 1761, og ble revet fire år senere (1765). 

Faksimile fra Norges kirker : Kongsberg kirke, Alsvik, Henning og Bugge, Anders, 1962
Norges kirker : Kongsberg kirke, Alsvik, Henning og Bugge, Anders, 1962
Faksimile fra Norges kirker : Kongsberg kirke, Alsvik, Henning og Bugge, Anders, 1962

Faksimile fra Norges kirker : Kongsberg kirke, Alsvik, Henning og Bugge, Anders, 1962

Teglsteinene som nå ligger til utstilling i våre lokaler i Kirkegata 12, ble funnet i forbindelse med restaurering av endel av muren i Seminarkirkegården i 2017. 

– De lå som fyllmasse i den nederste terrassen. Altså bak selve tørrsteinsmuren. Vi fant dem da Buskerud bygningsvernsenter hadde tørrmuringskurs der høsten 2017, forteller Hilde Roland begeistret. 

Seminarkirkegården 

Det tok ikke lang før kirkegården rundt (nye) Kongsberg Kirke ble fylt opp. Behovet for å utvide kom, og i 1774-75 ble det derfor anlagt en kirkegård i den terasserte skråningen bak Bergseminaret vest for kirken. 

Hus og hage ble kjøpt opp av oberbergkasserer Bache for formålet og flere av direktørene ved sølvverket ligger begravet i Seminarkirkegården.

I dag finner du hele 27 graver der, hvorav 6 er Sølvverksdirektører, blant annet Poul Steenstrup.

Gravplassen var i bruk bare noen tiår før det ble anlagt en ny kirkegård som du i dag finner i Teknologiparken. 

Du passerer seminarkirkegården om du har tatt deg en tur i parken i Hasbergtjerndalen (før i tida i alle fall om du bodde på Korpmoen og gikk «Kjennsganga».  

Les også: Hvorfor heter det egentlig: Hasbergtjerndalen?

Kirkegården ble altså delvis terrassert med stein fra den opprinnelige kirken.

 

Foto: Kongsberg Kommune
Foto: Kongsberg Kommune

Kilder: Norges kirker : Kongsberg kirkeAlsvik, Henning og Bugge, Anders, 1962. Kongsberg fra grunnlegging til storhetstidLjøsne, Anne Grete Øygard, 1977.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg