Tar fatt på en spennende oppgave

Etter 21 år har Blandakoret fått en ny vikardirigent. Bli bedre kjent med Renata her.

I forbindelse med at korets faste dirigent Signe Lise Holm har et års permisjon, har vi tatt en prat med hennes vikar Renata. Hun skal følge koret dette året, og det er en spennende oppgave å ta fatt på!

Tekst: Kristin Evensen

Renata Dulinska-Krol jobber i dag som fiolinlærer på Kulturskolen, men det var i hjembyen Wroclaw i Polen interessen for musikk startet.

– Farfaren min viste meg den store fiolinen hans og sa at jeg kunne få spille på den når jeg ble stor. Jeg var bare tre år gammel, men husker det som om det var i går, forteller hun varmt av minnet.

– Det var også rytme og sang i barnehagen og det synes jeg var kjempegøy. Ikke minst  tok tantene mine med meg på sangøvelser i band.

I hele 10 år jobbet Renata som rytmikklærer i Polen. I tillegg startet hun barnekoret «Bajkonutki».

– Koret var en del av et stort prosjekt som het «Synging Polen». Koret fikk blant annet bli med på konsertopptak for den tyske klassiskmusikkradioen WDR.

Gåsehud og følelser

Renata er utdannet musikkpedagog, med kordireksjon som hovedfag, og det er fiolin som er hovedinstrumentet hennes.

Det er tydelig at musikk betyr utrolig mye for henne.

– Musikk fascinerer meg, vekker følelser, lager gåsehud, er uendelig. Det er fascinerende for meg å kunne formidle musikaliteten til korsangere og se deres engasjement.

Hun forteller hun trives godt i Kongsberg på grunn av byens rike kulturliv og fine arkitektur.

Det er også mangt som fascinerer henne med faget.

– Som fiolinist ble jeg fascinert av «Timani-metoden» som hjelper musikere bruke kroppen sin enda bedre for å unngå overbelastninger og uttrykke musikaliteten enda lettere og dypere. De tre kommende år tar jeg sertifisering i denne metoden.

Da vi spør hva hun vil si til andre, både unge og eldre, som ønsker å jobbe med musikk og eller synge i kor, kommer svaret umiddelbart.

– Jeg håper jeg får formidlet min nye kunnskap videre til mine elever og korsangere.

Saken fortsetter under bildet

– Hvorfor sa du ja til å dirigere blandakoret dette året?

– Jeg synes det var veldig hyggelig å bli spurt om denne oppgaven, jeg har lenge ønsket meg et kor igjen. Det er fint å jobbe med kor, og jeg liker å jobbe med musikk gjennom stemmer.

– Hvilke kor har du erfaring med før blandakoret?

– Jeg har dirigert både blandede kor, og herre og damekor tidligere. De siste er Modum kammerkor, Crescendo damekor, og en periode dirigerte jeg Drammen mannskor.

– Nå som du har blitt litt kjent med blandakoret, hva er ditt inntrykk av dette koret?

– Blandakoret er virkelig et positivt kor, som gir god respons på det jeg forsøker å formidle! De tar lett direksjon og er veldig musikalske. Det er også fint å få være med i et kor som er så godt organisert og alt er i orden.

Takk til Renata – Nå gleder koret seg til at hun skal lose dem trygt gjennom både høstens korkafé den 9. november og julekonsert, samt vårens konsert i april!

3600.no

Se alle innlegg