Takket nei til Stones og Erik Bye

Foto: Jessica Harrex Opgård

Lite visste jeg at den tilfeldige og hyggelige praten med en dame på biblioteket før jul var den kjente knivdronningen Inger Tragethon fra Geilo. Historiene hun fortalte over en kaffekopp og småsnakk fikk meg til å måpe, sammen med en voksende nysgjerrighet.

Før vi skiltes spurte jeg om jeg kunne få intervjue henne en dag, og til mitt hell, takket hun ja.

For det er litt av et liv hun forteller om.

Av Siw Torsteinsen

Inger stortrives på Kongsberg sammen med katten Pelinkovac (oppkalt etter en serbisk urtelikør). Foto: Siw Torsteinsen.

«Jeg visste ikke at det var en kjendis jeg pratet med på biblioteket før jul», sier jeg til Inger når vi setter oss ned i den koselige stuen hennes en formiddag i vinter. «Uff, du må ikke si det», får jeg til svar.

Men det er vanskelig å nekte når merittlisten er lang og blant annet inneholder: rockestjerne, skiinstruktør, forfatter, reiseleder, knivkunstner og sølvsmed (for å nevne noe).

Listen over roller er lang og nettverket er stort, noe namedropping av kjente personer gjennom våre samtaler avslører.

Verdenskjendisen fra Hallingdal

Men for å begynne med starten. Inger blir født i 1948 og vokser opp på Geilo med tre søsken. Det var musikk og ski det dreide seg om i oppveksten.

Hun var faktisk så god på ski at hun lå an til å kjøre for Norge. Men fremfor videre skikarriere valgte Inger musikken, og hun dannet Norges første jentegruppe, kalt The Dandy Girls. Bandet oppstod på Hønefoss der Inger gikk på realskolen.

Ønsket om rent jenteband kom fra da hun vokste opp på Geilo og spilte i et orkester med bare gutter, og hvor hun fikk følelsen av å være underlagt dem. Det gjorde noe med henne.

Jenter hadde som kjent ikke så mye de skulle ha sagt på denne tiden. Hun bestemte seg for å starte et rent jenteband.

The Dandy Girls turnerte rundt i Europa og Asia og er å regne for pionerer innenfor rene norske jentegrupper. De opptrådte til og med for Sjahen av Iran, etter anmodning fra sjahen selv. Det vakte oppsikt med en ren jentegruppe og at de var så unge.

Inger var bare femten år da hun startet opp med popgruppen og var medlem av Dandy Girls i fire år. Hun kom tilbake til Norge i 1967, fullførte handelsgymnaset i Oslo og reiste tilbake til Sveits i 1969 for å bo et år i Davos.

Hun ble etter oppholdet i Sveits headhuntet av Stein Eriksen for å lære amerikanske turister å kjøre slalom i Rocky Mountains i USA på 1970-tallet. Der ble hun værende i fire år.

– Denne tiden var som en dans på roser, forteller Inger.

– Vi bodde i flotte turistbyer, lærte rike amerikanere å kjøre slalom om dagen og spiste middag med elevene på fasjonable restauranter om kvelden. En svært eksklusiv og behagelig livsførsel.

Hun går frem og tilbake mellom rommene for å finne avisutklipp og bilder for å vise meg mens vi prater, og vi avbrytes av krafsing på døra. Pusen Pelinkovac vil inn, og bestemmer seg for å slutte seg til intervjuet ved å legge seg midt mellom oss på bordet. Noe forteller meg at denne katten lever et godt liv her hos Inger, og det bekreftes ved at matmor byr på tartar fra kjøkkenet. Men først etter å ha vist noen av sine sirkuskunster.

Takket nei til The Rolling Stones 

Medlemmene i Dandy Girls. Fra boken «Hallingband i 100 år» skrevet av Thor Warberg fra Ål.

En kjent historie fra tiden til Dandy Girls, er da de takket nei til Stones. De hadde en agent i London og var i Sveits da The Rolling Stones skulle spille i Zürich. Dandy Girls fikk spørsmål om å varme opp for bandet.

De takket altså nei, og Inger forklarer: – Du, det var på grunn av hasjrøykingen som var blitt et fenomen på denne tiden. Vi var bare noen jentunger og ville nødig bli involvert med denne typen voksne menn. Så vi takket nei. Det var i 1967, mimrer hun tilbake.

– Det var helt nytt for oss, dette med dop.

De angret ikke på valget, men det er litt av historie sett i ettertid. Kostymer og alt fra bandet og tiden deres er nå utstilt på Rockheim i Trondheim

Uredd globetrotter

– Du må jo være en litt uredd type, som stadig kaster deg inn i nye og ukjente ting?

– Og det har jeg fra farssiden av slekta. Far var en veldig uredd type. Utferdstrangen min kom nok med turneringen med Dandy Girls, sier hun.

Denne egenskapen har altså ført henne videre inn i stadig nye opplevelser og yrker gjennom livet. Hun har reist mye alene, både i Russland og i verden forøvrig og har publisert i alt fem bøker hvor hun forteller om sine opplevelser.

Hun lærte seg smedyrket på Norsk kunsthåndverkskole på Voss, og ble knivmaker gjennom lære hos blant andre Lars Raaen på Geilo og sølvsmeden Hallvard T. Bjørgum i Setesdal.

De håndgraverte sølvknivene er hun spesielt kjent for, en teknikk hun er alene om.

Inger ble knivmaker gjennom lære hos bl.a. Lars Raaen på Geilo. Sølvknivene med håndgraveringer er hun spesielt kjent for. Foto: privat.
Kniv laget av Inger. Hun lager fortsatt kniver i verkstedet hjemme på Hauane. Foto: privat.

Hun har vært reiseleder mange steder, spesielt i Russland. Hun har skrevet to bøker om sine opplevelser hos våre store naboer i øst og holder fortfarende kåserier om Russland.

– Det er litt av et liv du har hatt, så langt?

– Jo, jeg har det, men jeg har ikke hatt barn. Det bestemte jeg meg for for lenge siden, meddeler hun.

– Jeg ser i dag at det kunne vært veldig hyggelig å ha hatt barnebarn. Jeg har, istedenfor å skaffe meg min egen familie, favnet over folk på hele kloden for å lære ulike språk og kulturer å kjenne. Dette har gitt meg store, varierte og annerledes opplevelser.

– Jeg ønsket meg ikke inn i det A4-livet som var vanlig da. Jeg så hvor slitsomt det var for min mor med fire barn. Hun hadde aldri fri. Da tenkte jeg at sånn vil jeg helst ikke ha det. Jeg ønsket et friere liv. Det var så mye jeg ville se og oppleve, meddeler hun.

Foto: Jessica Harrex Opgård

Smidd sin egen lykke

«Du smir sjølv lukka di» står det over døren inn til verkstedet. Portalen hun smidde på Voss i 1983 er litt av et syn, og Inger medgir at hun er svært glad i den.

De bevingede ordene kommer fra Appius Claudius Caecus, født cirka 340 f.Kr. og boken Sententiæ. Han var en litterær person som skrev poesi etter gresk modell og boken har blitt karakterisert som «den første romerske bok av litterær karakter.»

Inger forklarer symbolikken i smijernsportalen: – Ugla på toppen symboliserer visdom og klokskap. Under i en halvsirkel står smeden og oppslageren, symbolet på et arbeid du lever og brenner for. De frodige kornaksene rundt er symbolet på mat.

– Til venstre øverst sitter fredsduen på en gren med et lauv i nebbet, et budskap om fred på jord.

– Den nakne kvinnen med et nakent barn som strekker seg mot solenergien symboliserer en god helse.

– Hardingfela er et symbol på at musikk og kultur gir rike og meningsfylte opplevelser gjennom livet.

– Firkanten med kors, anker og et brennende hjerte symboliserer tro, håp og kjærlighet.

– Til høyre en fredsdue som flyr over jordkloden med et budskap i nebbet om at det begynner å bli sent her på jorden, sent for at vi fortsatt skal kunne leve og dyrke alle disse fine tingene i livene våre.

– Det er et flott budskap, og virker som noe du lever etter selv?

– Absolutt. For om man har hatt dårlige opplevelser så må man være så klok og innsiktsfull at en vil ta lærdom av det, og rette det inn i en annen retning istedet for å gå ned i det. Og da er du din egen lykkes smed, deler hun.

Stortrives på Hauane

Inger flyttet til Kongsberg i 1998, og ønsket med det en ny start. Hun kom fra Oslo, hvor hun var lei av de høye prisene og jaget. Dessuten følte hun at hun manglet plass.

Hun hadde to ønsker da hun flyttet, og det var et epletre og en plen katten kunne gå ut på. Begge deler fikk hun oppfylt på Hauane. Her trives hun godt, det er gangavstand til det meste og hun er stadig på farten, så det er fint å bo sentralt.

– Det har ikke vært ensomt å bo her alene?

– Altså, jeg er en person som trives veldig godt i mitt eget selskap, deler hun. Men en særboer kunne jeg gjerne hatt, sier hun med glimt i øyet.

Inger har ikke vært gift på det tradisjonelle viset, men hun forteller om det spesielle og nære forholdet hun hadde i mange år til professoren og billedkunstneren Ludvig Eikaas.

Blant annet om da de to ga hverandre sitt ja i det naturlige alteret oppe i Kronene i Håvet etterfulgt av en bedre middag på Peckels, og bryllupsreise til Mundal hotell i Fjærland.

– Så på en måte har du egentlig vært gift?

– Åh ja, opptil flere ganger, sier hun med en god latter.

Så på en måte har du egentlig vært gift?

– Åh ja, opptil flere ganger, sier hun med en god latter.

Faksimile NRK

Borddamen til Erik Bye 

Da jeg møtte deg på biblioteket før jul fortalte du om et «stevnemøte» du angrer litt på at du takket nei til…

– Ja, jeg hadde Erik Bye som bordkavaler under Sigbjørn Bernhoft Osa sin 75-årsdag på Vossevangen hotell i 1995. Jeg kjente Bye fra den gangen jeg var med i programmet hans «Lørdagskveld med Erik Bye». Morgenen etter bursdagsselskapet ringte Erik Bye fra 2. etasje. og inviterte ned på en øl. Jeg hadde imidlertid den gang en kjæreste i Oslo og skulle rekke formiddagsekspressen tilbake til hovedstaden.

– Det er ikke mye jeg angrer på i livet, men akkurat det angrer jeg litt på at jeg takket nei til, ler hun.

– At jeg ikke tok med meg den underholdningen, legger hun til.

Og fra programmet synes undertegnede det er nokså tydelig at Erik Bye virker å ha et godt øye til Inger. Se hele programmet på NRK her (ekstern lenke).

Marta Breen og Jenny Jordahl har skrevet om Inger i «60 damer du skulle ha møtt», og jeg er helt enig. Inger er en historieforteller vi alle skulle ha møtt.

Jeg er glad jeg fikk det!

Inger sammen med Erik Bye og fire russiske ballettdansere fra bolsjoiballetten. De medvirket i programmet «Lørdagskveld med Erik Bye» i 1971. Foto: privat.

Og fra programmet synes undertegnede det er nokså tydelig at Erik Bye virker å ha et godt øye til Inger.

Du kan se klippet her.

Marta Breen og Jenny Jordahl har skrevet om Inger i «60 damer du skulle ha møtt», og jeg er helt enig. Inger er en historieforteller vi alle skulle ha møtt.

Jeg er glad jeg fikk det!

Marta Breen og Jenny Jordahl har skrevet bok om 60 damer du skulle ha møtt, og Inger er en av de. Foto: Siw Torsteinsen.

3600.no

Se alle innlegg