Tidligere markensgeneral Arvid Lyngås er stolt over hva ASVO Kongsberg nå får til.

Fra 1983 til 2012 var det én mann du ikke kom unna om du ville ha stand på marken: Arvid Lyngås.

Som reiselivssjef hadde Arvid blant annet ansvaret for gjennomføringen av Kongsbergmarken og han mener marken har betydd mye for Kongsberg som by og samfunn.

– Før i tida var det lite som foregikk om vinteren på Kongsberg, så marken betydde alltid mye for folk, og skapte liv og røre, innleder han.

– Marken var noe alle så frem til og det var en begivenhet som gav mye glede til folk, understreker han og forteller om tiden de vokste seg ut av Tråkka og flyttet til Kirketorget.

– Det har alltid vært et populært tiltak og til Kongsbergmarken kom det mange tilreisende fra nabokommuner som Drammen og Tønsberg.

– Og med kniv- og klokkemarkedet som etterhvert ble arrangert på Smeltehytta, var det et omfattende arrangement som henvendte seg til et stort publikum.

Sammen med nåværende markensgeneral, Liv Nørdsti fra ASVO Kongsberg, møter han oss i Kirkegata 12 for å snakke om hvor flott han nå synes det er at ASVO arrangerer marken for andre gang.

Les også: Blåser liv i marken på torvet.

Saken fortsetter under bildene
Her skal marken ligge. Liv Nørdsti og Arvid Lyngås gleder seg til å fylle torvet med boder, folk og liv. Foto: Anniken Tangerud
Gode støttespillere. Foto: Anniken Tangerud

Fortsatt Norges lengstlevende kulturarrangement

– Jeg har fulgt med i kulissene og kom på marken de arrangerte i fjor, og synes det var kjempegøy å se, forteller Arvid varmt.

– Så det er helt innafor å si at ASVO Kongsberg holder Norges lengstlevende kulturarrangement i hevd, om enn i en annen form, understreker han.

Det var ASVO som tok kontakt med Arvid for å lære av hans erfaring, og de kjenner jo hverandre også fra før da Arvid har vært styreleder til ASVO i noen år.

– Alle veit jo at Arvid har mye kunnskap om marken gitt hans bakgrunn, og i og med at vi i fjor tok over stafettpinnen og arrangerte minimarken på Nytorvet, er det morsomt å knytte til seg folk vi kjenner som har masse erfaring, forklarer Liv.

– I går møttes vi over en kaffekopp, sammen med Jane Midtbø og Ståle Skau [begge fra ASVO, red.anm.], og det ble et morsomt og lærerikt møte, smiler hun.

Siste helgen i februar

Det er Liv som nå er «markensgeneral», og hun nøster i alle tråder hun kan for å arrangere tre dager med boder og underholdning på Nytorget fra og med torsdag 27. februar til og med lørdag 29. februar.

Se også: Joda, det blir marken på Kongsberg!

– Nå har vi en mulighet til å se hva man kan bygge opp igjen, og kanskje ta utgangspunkt i det folk er glade i, forteller Arvid.

– Ja, for hva representerer selve Kongsbergmarkens sjel for deg, Arvid?

– Opplevelser. Spenning, svarer han og forklarer:

– Marken var alltid noe du så frem til, men du visste ikke helt hva den ville inneholde. Nye aktører kom hele tiden til som beriket arrangementet. Og jeg synes ASVO har tatt tak i dette på en fin måte. De ser muligheter og tar kontakt med folk fra rundtomkring i landet som lever av dette.

– Måten dere nå jobber på er med på å videreutvikle Kongsbergmarken, restarte den.

Liv smiler og nevner noen navn som har vært viktige bidragsytere underveis.

– Arvid Sørensen, eller fiskemannen som vi bare kaller han, har vært ordentlig fin å ha. Han kjenner folk og miljøet veldig godt. I tillegg kommer vi ikke unna Jon Venås fra Hallingpølser, som har vært vår konsulent hele veien, forklarer hun.

– Kanskje noe av det morsomste med å arrangere marken er også engasjementet vi får fra folk rundt oss. Vi setter enorm pris på alle de positive følelsene som kommer fram av det folk sier i sosiale medier, forteller hun.

Saken fortsetter under bildet
Fra fjorårets arrangement. Foto: Bjørn Isaksen

Den gode møteplassen

– Vi kommer vel heller ikke unna hvor viktig det er for folk å ha en møteplass – en grunn til å komme seg ut og faktisk få en klem, møte kjentfolk, slå av en prat og oppleve noe nytt? 

– Der er du inne på noe viktig. I dag er situasjonen en helt annen enn slik den var. Vi må skape et behov for folk til å møtes. Slike møteplasser en marken som dette representerer, er gull verdt, insisterer Arvid.

– Handelen er bare en bonus, legger han til.

– Takket være ASVO, som nå bygger videre på en slik tradisjon, er dette mulig, smiler han stolt.

Han gav oss en liten bonus også – en sann historie han har hørt fra sin tid som markensgeneral. Se den her:

 

Litt fakta om marken. 

Kongsbergmarken er et av de eldste årlige kulturarrangementene som er holdt ved like i Norge.

Tradisjonen med marken på Kongsberg startet i 1633.

Spesielle markensuker ble arrangert i februar og september, og i 1645 fikk bergstaden et tredje marked. Disse tre markedene holdt seg helt til Sølvverkets midlertidige nedleggelse i 1805. Da ble sommer- og høstmarkedet opphevet.

Siden 1859 har Kongsbergmarken hvert år blitt holdt i februar (det bikket bare litt over i mars i fjor)

Les mer historie om marken i disse sakene:

Marked på Kongsberg

Kongsbergmarken i 1814.

Verdens høyeste mann på marken.

Vi presenterer: Kongsbergmarkens attraksjoner.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg