Sykkelposter- en årlig sommertradisjon med bredt samarbeid

Det er mange gode grunner til å komme seg ut. Godt selskap og vakker natur er bare to av dem. Foto: Grethe Graaner

Du ser de hver sommer. Postene som dukker opp på stolper og rundt på tursteder. «Sykkelposter» merket med koder. 28. april starter jakten igjen.

Tekst: Ingunn Hagen Våer

Ukas Sykkelpost er et samarbeidsprosjekt som startet i 2012, mellom Kongsberg Orienteringslag (KOL), Kongsberg Kommune/Sykkelbyen Kongsberg og Kongsberg og Omegns Turistforening (KOT).

Postene henger uten fra mai og til september. KOL har hatt sykkelposter helt siden 2006, og antall poster har steget fra 14 de første årene til 36 de siste 4 årene.

Gjennom hele sommeren kommer det nye poster!

Saken fortsetter under bildet
Store som små kan bli med. Foto: Robert Gulliksrud

Trening eller tur

Det er valgt å ha en til to typer poster hver eneste uke: en langtur og en nærtur. Langturen kan du fint bruke som treningsmål eller som dagstur. Her vil det være stort spenn i steder og utfordringer.

Nærturene passer fint for de som enten vil ha en kortere sykkeltur eller tar det som en joggetur. Veldig mange av de passer også fint som gåturer eller sykkelturer for barn, og du kan komme frem både med barnevogn og rullestol.

På den måten er sykkelpostene et tilbud som er til alle. Variasjonen i mål og KOL sin kreativitet med å finne nye poster gjør at dette også en kjempefin måte å bli kjent på nye steder i Kongsberg.

Postene har hatt tema i mange år: gamle skoler, hoppbakker og liknende. Klarer du å avsløre årets tema når postene kommer?

Send oss gjerne et forslag på facebooksiden vår så kanskje det kommer en hilsen til første! 

Hvem deltar?

Det er stor forskjell i hvem som deltar, og vi tror det er mange som tar seg en tur eller ti på poster som ikke registrer de.

Vi hadde en topp i 2016 med nesten 3 500 registrerte postbesøk, denne ønsker vi å slå i år!

Registrering kan gjøres på turorientering.no (http://turorientering.no/knutetrim/turer/2018/ukas-sykkelpost/) eller via appen.

Det trengs en registrering, men så er det enkelt å komme i gang.

Postene «klippes» på nett eller i appen. Her finner du også informasjon etter hvert som postene legges ut, både kart, vanskelighetsgrad og tidsrom. Vær obs på at postene legges ut på fredager, så de postene det ikke ligger noe om – de kommer etter hvert!

Hvorfor gjør vi dette?

Sykkelbyen, KOL og KOT tror alle på at det å komme seg ut, oppleve natur og være aktiv er godt både for hodet og kroppen. Vi har tro på at å spre det vi er gode på- orienteringsposter, tur og sykkel kommer alle til gode. Folkehelse er noe vi alle jobber med og vi ser at de enkle tiltakene er mest effektive.

Vi tror at mange flere lette vil ta sykkelen i bruk også i hverdagen dersom man oftere bruker den på fritiden, og derfor ønsker vi at sykkelposter og sykkelturer skal bli en del av det vi i Kongsberg ser på som naturlig fritidsaktivitet.

Dersom vi samtidig med alt over klarer å få folk ut i nye områder, oppdage flere turområder og bli enda mer interessert i natur og friluftsliv gjennom resten av året er det en stor bonus. Både for oss og for menneskene det gjelder!

Premier!

Det er jo slik at god tiltak også gjerne har gode premier! Sykkelbyen Kongsberg har stilt med flotte premier både underveis og etter avslutning av sesongen. Det har vært alt fra hengekøyer, sykkeltrøyer, sitteunderlag og sykkelsekk og annet spennende.

Og du… Det har vært tradisjon for at besøket på postene faller litt mot slutten av sommeren, da blir sjansen større for å vinne…

Vi håper du blir med på årets turer og at du husker å registrer dine besøk!

GOD TUR!

 

3600.no

Se alle innlegg