Hun har Norges største garnutvalg

Ønsker deg velkommen til butikken i Kirkegata. Foto: Geir Bakka

Trude Kolset har varmet befolkningen med garn og sitt gode vesen i over 8 år.

I en koselig murbygning på et hjørne i Kirkegata i Kongsberg, finner du Strikkestua.

Tekst: Geir Bakka og Anniken Tangerud

Strikkestua er en butikk litt utenom det vanlige som tilbyr garn og tilbehør som strikkepinner, mønster, knapper, bånd og diverse «kjekt-å-ha-duppeditter» for alle som elsker håndarbeid.

Faktisk har de så mye som 370 ulike sorter garn – og er således Norges største garnutvalg.

– Her får jeg leve ut favoritthobbyen min, smiler daglig leder Trude varmt.

– Jeg har alltid vært over middels opptatt av håndarbeid. Som halvt selbygg, så er strikkepinnene nesten å anse som en medfødt legemsdel.

Blid eier. Foto: Geir Bakka

Det er 8 år siden Trude, som egentlig er utdannet førskolelærer med spesialpedagogikk, tok over «stua», fra den tidligere eieren Jorunn Waller.

Trude har strikket så lenge hun kan huske og i 1989 startet hun en strikkebedrift sammen med moren Aud Kolset hvor de overførte vevde Flesbergpledd til strikkemønstre og laget jakke- og genserdesign.

Siden Trude allerede hadde strikket noe for den tidligere eieren Jorunn Waller, lot hun seg lett overtale til å overta butikkdriften da Jorunn ga seg.

– Her har jeg fri tilgang på garn, omgis av vakre farger hver dag, møter mange fantastiske håndarbeidsmennesker og blir inspirert av alt det de lager, forteller hun ivrig.

– Samtidig har jeg kolleger som er like glad i håndarbeidet som meg og den kunnskapen jeg og mine kolleger sitter inne med føler jeg er til hjelp for andre. 

6 ansatte er de i dag: tre på fulltid og tre på deltid.

Saken fortsetter under bildene.

Et garn til det meste. Foto: Geir Bakka
Det er ikke vanskelig å la seg inspirere i Strikkestua. Foto: Geir Bakka

Kunder fra hele landet

Det er en egen stemning i Strikkestua. Litt knirk i gulvet bare øker sjarmen og Trude innrømmer det har blitt noen artige opplevelser innenfor disse veggene opp gjennom årene.

– Ikke lenge etter at jeg hadde fått inn mange nye knapper, kom den en kunde inn døren som falt helt pladask for et rør med fargerike, veldig dyre, knapper. Hun bestemte seg for å kjøpe, og var meget fornøyd til tross for prisen. Etter hun hadde dratt kortet, og jeg holdt på å legge knappene ned i en pose, spurte jeg hva hun skulle bruke de på. Hun så på meg og svarte: «Det vet jeg ikke. Hmmm…. Forresten, har du kanskje et garn som passer til?»

– Det er den eneste gangen jeg har opplevd at noen lar knappene bestemme hva man skal strikke, ler Trude.

Et annet minne hun ikke kommer til å glemme er venninnegjengen som tok hele turen fra Grimstad og overnattet på Grand bare for å komme innom her og se på utvalget.

Ikke rart hun finner motivasjon hver dag?

– Gleden over håndarbeid, det å lage ting, og det å omgås hyggelige folk med samme interesse. Yte service og opprettholde et godt rykte, som den forrige eieren hadde, nevner Trude som noen av motivasjonsfaktorene.

Holder en knapp på godt utvalg. Foto: Geir Bakka

Byen med stor B

Trude vet nøyaktig hva hun liker med best byen hun vokste opp i.

– Jeg synes Kongsberg er fantastisk. Akkurat passe stor, fremtidsrettet, og en fin blanding mellom nytt og gammelt. Beliggenheten er helt unik. Her er det kort vei til fjell, sjø og hovedstaden. For å ikke glemme de store friområdene rundt oss, med mange skogsveier, stier og skiløyper. Kultur- og fritidstibudet er variert og det er mange aktiviteter man kan delta på, ramser Trude opp med et smil.

– Familien bodde noen år i utlandet og jeg husker det første jeg gjorde da vi kom hjem. Jeg var litt døgnvill og våknet grytidlig, tok på joggeskoa og løp opp i Gruveåsen. Når man sitter på toppen av Hannibal og ser byen våkne til liv med fuglekvitter som bakgrunnsmusikk, da kjenner man at Kongsberg er Byen med stor B!  

Hvordan ser fremtiden ut? spør vi nysgjerrig.

– Kanskje klare å komme seg ned på 5-dagers uke? ler Trude og understreker:

– Men synes jeg er privilegert som får holde på med det som gir meg mest glede. Så jeg har egentlig ingen planer om de store endringene. Men jeg har planer om å starte en nettbutikk med litt av vareutvalget, da jeg skjønner at fremtiden baseres på det. Men jeg har ikke tro på at det vil gi like stor glede som direktekontakt med kundene i butikken, så hovedtyngden blir på det sistnevnte.

– For øyeblikket er vi den butikken i Norge med størst garnutvalg og etter at jeg besøkte årets innkjøpsmesse denne uken, ble jeg selvfølgelig fristet til å bestille inn flere nye. Så da ble det «bye-bye» til den fornuftige ideen å redusere antallet, avslutter hun.

 

Strikkestua er også den eneste i Norge som fører garn med garn fra pungrotte. Det er faktisk favorittgarnet til Kari Hestnes. Foto: Geir Bakka

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg