StrikkeBia på Åsen

Elsker å strikke. Foto: Siw Torsteinsen

Du har kanskje fått med deg trenden med frukt og grønnsaker i heklede nett? Ikke? Da skal du få et lite innblikk her:

Reduksjon av plastbruk er en bevissthet som stadig blir større, blant annet signaliserer nå de store matvarekjedene at de vil redusere plastemballasje fremover.

Tekst & foto: Siw Torsteinsen

En trend som vokser i takt med dette er å ha med seg nett til matvarer, grønnsaker og frukt når man handler, og på den måten kutte ned på plastbruk.

Det har skapt et nytt marked og StrikkeBia her på Kongsberg er en av dem som går i front. 

Det er Berit Mortensen som er damen bak StrikkeBia, og hun opplever stor pågang av folk som vi kjøpe nettene hennes for tiden.

– For mange år siden heklet jeg store handlenett, men i det siste har jeg også begynt med små nett til poteter, tomater, epler og annen frukt. Jeg har til og med brukt de til smågodt, ler hun.

Saken fortsetter under bildene

– Dette er jo noe som er i vinden nå, og det er jo en fin ting å bidra til, medgir hun.

– Jeg ser spesielt at det er en del yngre damer som kjøper disse nettene, forteller hun idet vi setter oss ned i hobbyrommet hennes.

Kundene hennes er mye her fra byen, men hun sender også varer til kunder andre steder. Bergen, Vesterålen og Sandefjord er blant byer hun nettopp har levert bestillinger til. Det bestilles mye via siden hennes på Facebook.

– Det går mye i sett; et lite og ett stort nett, som jeg tipper mange gir bort i gave. Putt oppi litt smågodt, noen gode tomater og et kort så har du en fin gave til den som har alt, smiler hun.

Saken fortsetter under bildene

Kreativ gjenbruk

Og miljøperspektivet i varene til Berit stopper ikke her. Hun lager også store handlenett av brukte kaffeposer og syr de om med innvendige lommer og stropper klare til bruk.

 

– Jeg får ofte ideer til nye ting via strikke- og heklesider som jeg følger med på, og så lager jeg gjerne en liten twist på det for å gjøre det til mitt eget, forteller hun.

At hun er en kreativ dame bærer hobbyrommet helt tydelig preg av.

Her er det alt fra luer, gensere, sjal, grytelapper, jazzholder til drikken så du kan klappe, bokmerker og dukker i glade farger.

For Berit må ha farger rundt seg. Hun er tidligere lærer, og jobbet på Skavanger skole helt fra den stod ny. Tretti år til sammen ble det. Men å gå av med pensjon var hun ikke mye bekymret for.

– Med denne hobbyen gruet jeg meg ikke til pensjonisttilværelsen. Jeg skjønner ikke helt hvordan jeg fikk tid til alle prosjektene da jeg var i jobb, ler hun.

Saken fortsetter under bildene

Det har blitt mye gaver til venner og bekjente gjennom årene, som har fått nyte produktene til denne kreative damen, som opprinnelig er fra Tromsø og Salangen.

Navnet StrikkeBia har hun hentet fra sin barndom, da bia var kallenavnet hennes da hun var liten.

Sammen med mannen flyttet hun til byen da han fikk jobbkontrakt, og 45 år etter er de fortsatt i Kongsberg med barn og barnebarn.

– Vi trives så godt her, og vi elsker nærheten til naturen her i byen forteller hun.

Saken fortsetter under bildet

Laget egen Kongsberg-genser

Rett før jeg skal gå finner hun plutselig frem ulike gensere fra skapet, og trekker frem en dukke som stod litt skjult. Det viser seg at det er en egen Kongsberggenser!

– Da jeg for mange år siden kjøpte meg en strikkemaskin hadde jeg en idé om en egen Kongsberg-genser, og å bruke motiv fra byens gruvehistorie, forteller hun.

– Så har jeg utformet litt ulike modeller over årene. Den ene i litt tykkere kvalitet og mer mønster, den andre som en jakke i litt tynnere garn og noe roligere mønster, forteller hun.

I mønsteret ser vi motiver som Helga og Jacob, Oksen, hammer og meisel og Bergmannen (til og med inkludert rævskinn*).

Foto: Privat

Mønsteret har hun også tatt videre både i en voksendrakt, og barnedrakt som barnebarn og hun selv har brukt på 17. mai.

– Det er så givende å holde på med håndarbeid, svarer hun når jeg spør henne hva hun liker mest med dette. Morsomme små ideer dukker opp hele tiden. Om jeg også kanskje kan inspirere andre til å lære seg håndarbeid er jo det fint.

– Det er bare å prøve seg frem og teste, jeg rekker bare opp igjen om jeg ikke blir fornøyd, ler hun.

Foto: Privat

Om du ble nysgjerrig på arbeidet til Berit, kan du ta en titt innom siden hennes her:

https://www.facebook.com/Strikkebia/

 

 

* Red. anm: Bergmennene på Kongsberg brukte rævskinn for å holde kulden unna i gruvene (kilde: NRK).

 

3600.no

Se alle innlegg