Husker du: Stordalen Mineralvannfabrikk

Da Donaldbrus, Orgelbrus og Rosa Pantern var på alles lepper.

For mange fra Kongsberg var barnebursdag eller andre feiringer før i tida ens med brus fra Stordalen Mineralvannfabrikk.

Se et stort bildegalleri nederst i saken. 

Den gamle mineralvannfabrikken på Eikermoen, var viden kjent for sine brusmerker og selv om den ble nødt til å stenge døren den 31. august, 2008, er det fortsatt mange som kan huske de gamle gode slagerne som Donaldbrus, Orgelbrus, Rosa Pantern og Olsenbanden Juniorbrus – eller den nyere økologiske brusen med sitronsmak.

5898
Det var med hest og kjerre mineralvannet kom seg rundt før i tiden. Foto etter tillatelse fra Lågdalsmuseet
Faksimile fra Kongsberg Handelsstand Forening 1895-1970.

Stordalen Mineralvann ble grunnlagt av Jacob (Jakob) S. Stordalen i 1911. Jacob hadde da tidligere vært formann hos Johan Christensens Kongsberg Mineralvannfabrikk.

Norges minste Mineralvannfabrikk

Anna og Jacob Stordalen. Foto etter tillatelse fra Lågdalsmuseet

Stordalen Mineralvannfabrikken med produksjonslokaler, kontorer og eget utsalg lå
i Uelandsgate på Eikermoen. I 1936 overtok Sverre Stordahl fabrikken og i 1956 Harry Nestvang. Hans datter Britt og hennes mann Svein Ulleberg drev fabrikken fra 1962.

Stordalens Mineralvannfabrikk AS ble nedlagt 31. august 2008. Mineralvannfabrikken var
da den minste i Norge. En av årsakene til at fabrikken måtte stenge, var at de store butikk-kjedene ikke tok inn mineralvann fra små uavhengige produsenter.

Saken fortsetter under bildene. 
Spesielle brusmerker som ble produsert hos Stordalens Mineralvannfabrikk var Donaldbrus, Orgelbrus, Rosa Panterbrus og Olsenbanden Juniorbrus. I 2005 begynte de å lage økologisk sitronbrus og var da den første brusfabrikken som produserte økologisk brus i Norge.

Orgelbrusen tok også et samfunnsnyttig tak – da ved hvert kjøp av brusen ville 2,- per flaske gå til restaurering av orgelet i Kongsberg Kirke.

Utsalget og produksjonslokalene i Uelandsgate ble revet våren 2016 og høsten 2017 stod flere nye leiligheter klare til innflytting.

Fun fact fra Magne Pedersen: Stordalens Cola ble faktisk kåret til Norges beste cola i konkurranse med giganter som Pepsi og Coca Cola i en uhøytidlig konkurranse i en av riksavisene en sommer på nittitallet en gang.

Utstillingen om Stordalen Mineralvannfabrikk kan besøkes i hovedbygningen på Lågdalsmuseet.

[socialpoll id=»2499470″]

 

Se mange herlige etiketter og flasker her:

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg