Stolte korpstradisjoner

Juniorkorpset stilte med glede opp til en litt annerledes fotosession. Foto: Anniken Tangerud

Her er det alltid plass til flere.

De er kanskje mest synlige på nasjonaldagen, der de stolt marsjerer i byens gater i sine blå uniformer, men Kongsberg Guttemusikkorps holder det gående året rundt, med skolekonserter, konkurranser, turer, loppemarked, øving og en rekke andre aktiviteter.

Stiftet den 12.januar 1911, er guttemusikken er faktisk er ett av landets eldste og største barne- og ungdomskorps; med rundt 100 betalende medlemmer fordelt på tre korps – Hovedkorps, Juniorkorps og Aspirantkorps.

– En gang korpsmamma, alltid korpsmamma, sa ordfører Kari Anne Sand spøkefullt til 3600.no da vi traff henne på dugnad for loppemarkedet til Kongsberg Guttemusikkorps i fjor.

Les også: Høstens vakreste eventyr. 

Det ligger mye sannhet i den setningen.

Blid trio. Fra venstre: Gro Mesna Andersen, Tone Skottun Lyngdal og Eldrid Ninive Andersen. Foto: Anniken Tangerud

«Her er det plass til alle og vennskapet og fellesskapet kjenner ingen aldersgrenser.»

Gro Mesna Andersen spilte selv i korpset i perioden 1983-1989 . Siden 1995 har hun vært dirigent – først med aspirantene og siden høsten 96 med Juniorkorpset. Vi møter henne og korpsets nye styreleder, Tone Skottun Lyngdal, i Krona.

– Jeg har nok grodd fast, ler Gro og bekrefter det gode fellesskapet som gjør at hun har blitt i korpset så lenge.

Rundt oss yrer det av liv. I Sølvsalen og Musikkteatret er det øving og Juniorkorpset skal straks ut for å marsjere i gatene.

De må jo øve til nasjonaldagen og takt og tone bør sitte.

– Det er noe helt spesielt med samholdet og miljøet i korpset som gjør at du blir værende, forteller Gro.

Tone, som forøvrig ble valgt til styreleder på årsmøtet i april i år, forklarer det slik:

– Her er det plass til alle og vennskapet og fellesskapet kjenner ingen aldersgrenser. Du er like kul om du er 7 eller 18 år gammel, eller noen å søtti som Paul Whitley her, forklarer hun og peker ivrig på ildsjelen som forsøker å få alle juniorkorpsmedlemmene til å stille opp. (En oppgave han forøvrig mestret tålmodig).

Det handler om mestringsfølelse, innsats, det å legge tilrette for den enkelte og kjenne enhver skjebne og deres reise.

– Vi jobber jo med rekruttering hele tiden, men de viktigste er de som allerede er her. De må vi ta vare på og vi jobber for å ha det gøy, forklarer Gro.

De er i tillegg veldig takknemlige for at de får lov til å låne Krona gratis av Kongsberg Kommune for å kunne øve i så profesjonelle lokaler.

– Vi er så heldige at vi får øve i Musikkteatret gratis. Det er fantastisk og utrolig bra. Det er få som får så bra øvelseslokaler, skryter de takknemlig i kor.

6. juni har korpset en åpen dag på Krona hvor alle kan komme og prøve seg – men før den tid, gleder vi oss til å høre de fylle gatene med musikk på selveste nasjonaldagen.

Saken fortsetter under bildene

Korpsets viktigste inntekt

Å drive et av Norges største barne- og ungdomskorps krever penger. For å få hjulene til å gå rundt arrangerer derfor korpset hvert år et stort loppemarked på høsten – ved siden av et lotteri.

Les hva loppemarkedet betyr for korpset her. 

Innsamlingen til årets loppemarked – som vil finne sted den 24. og 25. august, er allerede godt i gang.

En rekke dager i mai og juni vil det være mulig å levere lopper ved lageret ute på Kongsgårdmoen og enkelte dager kan også frivillige komme og hente loppene hos deg. For mer informasjon, klikk på denne linken. 

– Det er mye logistikk og mye som skal på plass før alt er klart og det legges ufattelig mye arbeid og innsats ned for å gå dette til å gå rundt, men vi er en stolt og sammensveiset gjeng.

– Så hvis du har noen lopper liggende, er det bare å komme med dem. Det går til en god sak, avslutter de i kor.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg