Fra Statsarkivet: Kongsbergmarken i 1814

Christen Hærebroe oppdaget da at han skal ha blitt frastjålet penger og den første han mistenkte var Nils Andersen…

I 1814 hadde marken allerede eksistert i mange år og hit kom det mange tilreisende. En av dem var Nils Andersen fra Gudbrandsdalen som reiste med kona si, Marthe Henriksdatter. Nils Andersen skal da ha vært 22 år og gjørtler, en håndverker som arbeidet i messing. Han hadde kommet til Kongsberg for å gjøre ferdig en hestehandel med Ole Pedersen.

Nils møtte aldri Pedersen på Kongsberg, men han var blitt oppsøkt i losjiet av enken Anne Marie Ryber. Han kjente henne fra tidligere besøk i huset hun bodde i Lakkegata i Kristiania og hun på sin side hadde sett Nils flere ganger i følge med bønder som var i Kristiania for å selge fetevarer og hester.

Anne Marie Ryber skal ha vært 69 år i 1814. Hun var enke og arbeidet med å trykke og farge tøy, samt å støpe tinnknapper. Hun skal ha kommet til Kongsberg for å kjøpe seg smør og ost og for å høre om det var mulig å få seg arbeid på stedet.

klokkeAnne Marie ønsket følge for å treffe en bonde fra Rakkestad som skyldte henne penger og kontaktet Nils. Bonden møtte ikke på avtalt sted og på returen tok de inn hos Ole Simensen i Bussedalen. Her fikk de vann og kunne varme seg. Det var liv og røre, og flere av de som var til stede drakk brennevin. Nils kom i snakk med et par lokale karer i 20-årene, Christen Hærebroe og Ole Hansen Moen, mens Anne Maria fant fram pipa si og satte seg ved kakkelovnen. Nils hadde et lommeur til salgs, men Christen skal ikke ha ønsket å handle med ham. Ole Moen hadde selv et lommeur og lurte på hvor mye Nils skulle ha for å bytte. Det ble også antydet senere i forhør at Nils skal ha oppført seg mistenkelig og prøvd å komme ned i lommene til Ole Moen. Prisen for uret ble for høy. Ole Moen skal ha blitt sint og sagt til Nils at ”han Diævelen gale i ham skulle lære” om Nils forlangte så mye for uret. Karene barket i hop, og de andre som var til stede måtte gripe inn for å roe gemyttene. Nils ble bedt om å forlate huset, og Anne Marie fulgte etter.

Christen Hærebroe oppdaget da at han skal ha blitt frastjålet penger og den første han mistenkte var Nils Andersen. Det ble ropt etter Nils og Anne Marie, men de to ble redde og forsøkte å stikke av bortover gata. Flere løp etter og klarte å innhente dem. Det skal ha gått voldsomt for seg og i basketaket skal noen av klærne til Anne Marie ha blitt ødelagt. Politivakten ble tilkalt og kom til stedet. Et vitne hadde sett at Nils stakk et tørkle i hånden på Anne Marie på gata og det ble mistenkt at tørkleet skal ha inneholdt de stjålne pengene. Både Nils og Anne Marie ble arrestert.

Det ble tatt opp forhør og de mistenkte måtte opplyse hvem de var, hvor de kom fra, hva de livnærte seg med og hvorfor de var på Kongsberg. Politiet beslagla også tingene de hadde med seg og beskrev disse i detalj. Blant gjenstandene som Anne Marie hadde med seg var det et pipehode med sølvbeslag, en snusdåse av sølv, en lommebok, en armring av bronse med innfelte steiner og en del penger. Pengene ble konfiskert av politiet og forseglet. Også Nils måtte forklare seg om det han hadde med, blant annet et lommeur i sølv med en porselensplate, en tollekniv og en blikkboks med krutt i som han forklarte at han blandet med en salve for å motvirke utslett.

Anne Marie Ryber og Nils Andersen ble sittende i varetekt i over en måned mens saken pågikk. Den 21. april 1814 avla Nils og Anne Marie ed på at pengene var hennes og at de ikke hadde gjort noe av det de var beskyldt for. Pengene ble tilbakelevert Anne Marie, og både hun og Nils ble deretter sluppet fri fra arresten.

Nils Andersen og Anne Marie Ryber dukket senere i 1814 også opp i en annen sak, da nede i Vestfold. De var da, sammen med tre andre, på vei ned Kristianiafjorden i en liten robåt i retning Arendal. I Sandefjord ble følget arrestert fordi de ble ansett for å være omstreifende og mistenkelige personer. Det var en brokete forsamling som var på tur, og i forhørene som fulgte ble Anne Marie anklaget for trolldom av en av sine medreisende.

Tekst og foto: Statsarkivet på Kongsberg

 

3600.no

Se alle innlegg